Index Vakbarát Hírportál

A világ változik, de a rántott hús örök

2015. november 27., péntek 19:30

Bolognai spagetti, rántott hús és pizza a magyar gyerekek kedvenc étele - derült ki a Nestlé friss felméréséből. A cég a gyermekelhízás okait kutatta a táplálkozási szokások felmérésével a gyermekeket nevelő magyar családok körében, és az eredmények azt tükrözik, hogy a gyerekek legkedveltebb ételei továbbra sem az egészséges fogások közül kerülnek ki. Ez lehet az egyik magyarázat arra a tényre, hogy a magyar gyerekek negyede túlsúllyal küzd. 

A kutatás során arra is kitértek, mik az óvodás és kisiskolás 4-8 éves, illetve a 9-12 éves korosztályhoz tartozók kedvencei. A kisebbek és a nagyobbak esetében is

a bolognai spagetti lett az egyértelmű győztes.

Az óvodások és a kisiskolások java a milánói makarónit és a rántott húst is a kedvenceik között említette, de sokan nevezték meg a palacsintát és a pizzát is a kedvelt fogások között.

Neked mi a kedvenc ételed?

Érdekes az elutasított ételek listája is. A legtöbb kisgyereket gombával, főzelékkel (különösen tökfőzelékkel) és spenóttal lehet kikergetni a világból, a nagyobbak esetében a spenót és a tökfőzelék tekinthető a fő ellenségnek. Kiss-Tóth Bernadett dietetikus szerint a tésztaételeknek, vagy a rántott húsnak módjával lehet helye egy kiegyensúlyozott étrendben.

„Ha egy gyereknek a pizza a kedvenc étele, azzal önmagában nincs probléma, csak azzal, ha ezeken a kedvenc ételeken él. Néhány kisebb módosítással pedig az ízélmény megtartása mellett egészségesebbé válhat egy kedvenc fogás. Ha például a bolognai spagettihez zsírszegény húsból készül a szósz, a rántott hús mellé pedig salátát vagy egyéb zöldségköretet is adunk, máris sokat tettünk azért, hogy gyermekünk étrendje változatosabb és kiegyensúlyozottabb legyen” – mondta.

A gyerekek között közutálatnak örvendő ételek többnyire fontos tápanyagokat, köztük ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak. Ezért szülőként érdemes odafigyelni rá szülőként, hogy közös főzések és étkezések alkalmával  jó példát mutassunk a kicsiknek.” – tette hozzá Kiss-Tóth. 

Rovatok