Index Vakbarát Hírportál

Megvan, hogy miről fog szólni a következő Star Wars

2015. december 6., vasárnap 14:38

Olyasmi fog történni, amire lehetett számítani. Mégis, a részletek önmagukban is elég megdöbbentőek. Ha az új filmből szeretné először megtudni a történet folytatását, akkor ne olvassa tovább!

Akik nem ezzel kelnek-fekszenek, azok kedvéért a Csillagok Háborúja filmek története ott maradt abba, hogy a lázadók nomád plüssállatok segítségével legyőzték a birodalmi helyőrséget az Endor holdon. Ennek köszönhetően a lázadás meg tudta semmisíteni egyéb harceszközök mellett a második Halálcsillagot is, és ezzel a birodalmi hadsereg harci potenciálja minimálisra zsugorodott.

Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér - befejezés

Közben egy elbaltázott pszichológiai játszma miatt elhalálozott Palpatine császár, a birodalmi vezető, és első számú helyettese Darth Vader is. Gyakorlatilag Luke Skywalkerék lenyomták a Birodalmat, emiatt lázadók által irányított településeken egyből tűzijátékot és munkaszüneti napot rendeltek el. 

Szerencsére azonban anélkül meg lehet tudni, hogy mi történt ezután, hogy bárkinek el kellett volna lopnia az új rész forgatókönyvét. 

Bolygónyi fegyverek nem a fán teremnek

Mi történik, ha váratlanul szétesik az addigi államigazgatás, és egy kicsi, pénztelen fegyveres csoport veszi kezébe a hatalmat? A komoly recesszió elkerülhetetlen, pláne, hogy az új csoport az irányítási struktúrákat is a korábbi évtizedektől meglehetősen eltérően képzeli el. 

Zachary Feinstein, a Washington Egyetem tanára modellezte is a Birodalom gazdaságát, mielőtt szétcsapták volna az egészet a lázadók, és azt is, hogy mi történik utána. Nos, nem sok jó, a legnagyobb valószínűség szerint, 

A GDP 20 százaléka sok

Csak a nagyságrendekbeli összehasonlítás kedvéért, ha a lázadók Magyarország éléről takarították volna el Darth Vaderéket hasonló módon és arányokkal, akkor Luke-nak azon kéne gondolkodnia, hogy honnan szerez nagyon gyorsan nagyjából 4800-6400 milliárd forintot.

ha Leiaék nem rántják elő igen gyorsan a bruttó galaktikus termék (GGP) 15-20 százalékát, akkor irtózatos káoszba dől az univerzum. 

Szép dolog bohóckodni ugyanis az Erővel, de valakik ki is fizették a két darab Halálcsillagot, és most hiába kérik vissza a pénzüket. Ami jó pár birodalmi kredit lehetett.  Egészen pontosan olyan sok, hogy a galaktikus bankrendszer ki se bírna ekkora sokkot. 

Mennyi az annyi?

A filmekben nem mondják el, hogy milyen pontosan az adórendszer vagy hogy hogyan áll össze egy Palpatine-féle költségvetés, de ezeket nagyjából meg lehet becsülni olyasmikből, amiket viszont ismerünk. 

Amikor nemrég az amerikaiak halálcsillagot akartak maguknak, akkor a Fehér Ház egy olyan számításra is hivatkozva terelte le a témát, miszerint csak az ahhoz kellő acél 852 ezerbillió dollárba kerülne. És például egyébként se támogatják bolygók felrobbantását.

Feinstein ezt elfogadta, és a többi költséget a legújabb amerikai anyahajó, a USS Gerald Ford költségarányai alapján számolta ki, így kerülhetett az első Halálcsillag 193 trillió dollárba. Ez egy alsó becslés, mivel semmi kutatási-fejlesztési költséget nem számoltak, tehát minden technológia rendelkezésre állt már. 

A nagyobb, 900 kilométer átméréjű Halálcsillag2 drágább volt, hasonló logika mentén 226 trillió dollárba fájhatott a Birodalomnak. Ez kiírva 226 000 000 000 000 000 000 dollár.  

Megbecsülte a Birodalom GDP-jét is. Arra alapozva, hogy ha ez akkora projekt volt Darth Vaderéknek, mint az atombomba-fejlesztés az USA-nak,  akkor a Birodalom éves GDP-je, illetve pontosabban GGP-je 4,6 trilliárd dollár lehet évente.

Ez csak azért érdekes, mert azt a filmekből tudjuk, hogy a Birodalom fejlett kereskedelmi banki rendszerrel bírt. Az  egyik  legnagyobb galaktikus bankcsoportot, az Intergalaktikus Bank Klánt név szerint is lehet ismerni, amit a klónok támadása után államosítottak, és utána egyfajta jegybankkként is funkcionált.

Ez alapján, ha azt is tudjuk, hogy 1,75 millió világ van a Birodalomban, ha azt vesszük, hogy száz világonként van egy fajsúlyosabb bank, akkor nagyjából be lehet lőni a bankrendszer méreteit. Feinsteinék szerint a fajsúlyos bankok közül minden századik galaktikus mértékű (too big to fail) bank. 

Még egy erős feltevés kell, hogy révbe érjünk: ha Palpatine költségvetésileg fegyelmezett uralkodó lehetett is, egy ilyen váratlan gigaprojektet valószínűleg rendesen megfinanszírozott a bankrendszer államkötvények, vagy más hasonló formájában.   

Feinsteinék tényleg nagyon jóindulatúan akartak becsülni, ezért azt mondták, hogy az első Halálcsillagot sokáig építették, ezért annak hiteleit félig ki is fizethette már a Biradalom, mielőtt a lázadók mindenkit megölnek. A második Halálcsillag pedig épp csak elkészült, abból biztosan semmit nem fizettek ki. Az egyszerűség kedvéért 0 százalék hitelkamatot néztek, és azt is feltették, hogy Birodalomnak nincs más szóbajövő államadóssága. Minden más esetben ugyanis még durvább a helyzet.

Az, hogy lázadók szétcsapták a Halálcsillagokat és annihilálták a kormányt, legalább akkora riadlmat okozhatott a pénzügyi piacokon, mint a 9/11-es terrortámadás Amerikában. Ebből kiindulva a galaktikus tőzsdék is szinte rögtön, átlagosan 20 százalékot eshettek, mielőtt egyáltalán felmerül, hogy mi van az államkötvényekkel.

Halál, sztrájkok, éhezés 

Ennyiből még viszont nem következik, hogy összeomlik a galaktikus gazdaság, csak ha az irgalmatlanul nagy sokk mellé Darth Matolcsy, azaz a birodalmi szabályozó és ellenőrző szervezet is besegít. A bankok hálózatától, összekötöttségétől is függ, hogy egy ilyen pénzügyi fertőzés mekkora bajt okozhat végül. 

Sajnos viszont az baj, hogy Feinsteinék szimulációi szerint a legtöbb lehetséges esetben a hálózat felerősíti a veszteségeket, és lázadóknak a GGP 15-20 százalékát kellene azonnal egy bankmentő  csomagban ráönteni a gazdaságra, ha nem akarnak igen rövid uralkodást. Miután a lázadók esélytelen, szegény csoportként szerepeltek eddig, ezért nagyon valószínű, hogy nincs ennyi pénzük.

Ha összeeomlik az állam és a bankrendszer is, onnantól elég jól tudjuk, hogy nagyjából mik következhetnek, utoljára például Görögországra lehetett hasonló forgatókönyveket számolni. Először is a bankcsődök mellett elképesztően gyorsan fogja lehúzni a rolót a vállalatok jelentős része, és emberek, vukik, droidok és egyéb dolgozók tömegei kerülnek az utcára. 

Halálcsillag-károsultak

Külön kérdés a Shop Stop filmben felvetett kártérítési kérdés is, ami szintén a lázadókat terheli. A második Halálcsillag felrobbantásakor még építették azt, amikor lázadó flotta felrobbantotta. Egy ilyen jelentőségű munkánál pedig biztosan rengeteg alvállalkozót vonhatott be a Birodalom, akiket legyilkoltak így lázadók. Ha nem tájékoztatták őket rendesen az építkezés extra kockázatairól, akkor éppenséggel akár több millió meggyilkolt hegesztő, mérnök, gépkezelő és egyéb ott dolgozó rokonsága kérhet azonnal kártérítést az új államtól.

Amit persze el is lehet utasítani, de ez biztosan újabb feszültségeket szül.  

Közben megerősödnek a kábítószer- vagy fegyverkereskedő hálózatok, helyi maffiák, ugyanis a rendőrök katonák se kapnak pénzt. És még jó, ha megmaradó fegyveres testületek nem vesznek össze egymással nagyon gyorsan azon, hogy ki irányítson helyben.

Ukrajna, Kijev - Brutális zavargások

Áruhiány léphetne fel rengeteg helyen, miközben a legszegényebbeket érintené a legkeményebben a káosz.

Akik így jó eséllyel hamar tüntetnének a "Hol a pénz?" vagy a "Luke Skywalker megölte a gyerekeimet" transzparenseikkel, aztán egy idő után csak betörnék a kirakatokat és elvennék amit akarnak. De az is lehet, hogy megpróbálnák megbüntetni a felelősöket, és a lázadók vezetőinek bujkálnia kéne. Ezt persze nem tudjuk biztosan, mert nem tudjuk, hogy az egyes bolygók mennyire szorulnak importra, és miből. Könnyen lehet, hogy legtöbb azért alapvető cikkekből önellátó. 

Argentína 2001. december 19.

De azért elég jól meg lehet mondani, hogy mi fog történni a Birodalommal. És nem lenne meglepő, ha a következő film egy szívszorító dráma lenne arról, hogy Luke-ék a lázadók vezetőivel, a tömeg haragja elől egy még messzibb-messzibb galaxisba menekülve épp egymást hibáztatnák a katasztrófáért.    

George Lucas persze erre alighanem azt mondaná, hogy akkor se mennek csődbe,  és kész, a Csillagok Háborúja nem is sci-fi, hanem "űropera". A Csillagok Háborújában mindenesetre az az egyik legjobb dolog, hogy olyan sokan szeretik, hogy ilyesmi felvetéseket is elgondolkodtatóan végigbecsülnek emberek.

Ha olvasgatna még űrgazdaságról, akkor itt például a Nobel-díjas Krugman ad egyelőre teljesen felesleges választ az eltérő idő problémáiból adódó űrkereskedelmi szabályozási nehézségekre. 

Rovatok