Index Vakbarát Hírportál

Drágul az uberezés

2015. december 7., hétfő 12:09 | aznap frissítve

Az Uber szeretné megduplázni sofőrjei számát, hogy gyorsabban kiérjenek az utasokhoz, ehhez viszont szerintük magasabb díjazásra van szükség. Így kilométerenként 35 forinttal emelkednek a közösségi taxisvállalat viteldíjai december 6.-tól, tudta meg az Index a cégtől.

Az Ubert nagyjából 70 ezren használják Budapesten. Azt szeretnék, ha az autók kiérkezési ideje 4 perc, majd később 3 perc alá csökkenne a jelenlegi átlagos 4 perc 40 másodpercről. Ehhez viszont az kell, hogy több legyen a sofőr, 2016 végéig megdupláznák a számukat, a tervek szerint nagyjából kétezren lesznek majd.

Szempont az is, hogy segítsék sofőröket abban, hogy megfeleljenek az előírásoknak, a szükséges engedélyek megszerzése pedig időbe és pénzbe kerül. Az uberezés költsége eddig 300 Ft- os alapdíjból + 25 Ft-os percdíjból + 130 Ft-os kilométerdíjból állt.

A változással a kilométerdíj növekszik 165 forintra,

de ezzel még mindig olcsóbbak tudnak lenni mint a hagyományos taxik, amelyek költsége: 450 Ft alapdíj + 70 Ft/perc + 280 Ft/km.

Fekete Zoltán az Uber vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az adózási kérdésekkel kapcsolatban Európa-szerte folytatnak tárgyalásokat az illetékes hatóságokkal. Legutóbb az észt adóhivatallal állapodtak meg egy közös rendszer kiépítésében, de Fekete szerint más EU-s tagországoknál is látnak hajlandóságot ilyesmire. Magyarországon is folyik kommunikáció a döntéshozókkal és a hatósággal, de mivel ezek folyamatban lévő tárgyalások, egyelőre nem kívánták őket kommentálni.

Rovatok