Index Vakbarát Hírportál

Januártól javítják a dízelbotrányban értinett VW-motorokat

2015. december 10., csütörtök 16:03

Elkészültek a tervek a dízelbotrányában Európában érintett VW-motorok megjavítására, és januárban elkezdődik az autók visszarendelése a szervizre, írja az MTI.

Matthias Müller a VW központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a német közlekedési hatóság jóváhagyta az EA189-es motor Európában használt változatainak javítására kidolgozott eljárásokat. A változtatásokkal a társaság biztosítani tudja, hogy a motorok egyformán viselkedjenek normál használatnál és a károsanyag-kibocsátási teszteken. A német jóváhagyás után a többi európai hatóság is pozitívan fogadta a javaslatokat, így 2016 elején elkezdődhet a visszahívási akció.

A kétliteres EA189-es TDI-motorral szerelt kocsikat már januártól elkezdik visszarendelni javításra, az 1,2 literesek javítása várhatóan a második negyedévben, az 1,6-osoké a harmadik negyedévben kezdődik. A tulajdonosoknak nem kerül pénzbe a művelet, és nem is kell bejelentkezniük a VW-nél, mert a társaság mindenkit tájékoztat a javításról, mondta a vezérigazgató. A művelet a tervek szerint 2016 végére befejeződik.

A 2 literes és az 1,2-es motoroknál elég egy szoftverfrissítés. Az 1,6-osoknál a szoftverfrissítés mellett be kell építeni a motor légtömegmérő berendezése elé egy úgynevezett áramlás-egyenirányító alkatrészt, ami tulajdonképpen egy műanyag háló. Matthias Müller elmondta, az Egyesült Államokban a jóval szigorúbb nitrogén-oxid-kibocsátási szabályok miatt "valamivel bonyolultabb" a helyzet, de a VW intenzíven ott is együttműködik a hatóságokkal és hamarosan az amerikai dízelautókra szabott javítási tervek is elkészülhetnek.

A társaság felügyelőbizottságának elnöke, Hans Dieter Pötsch a dízelbotrány feltárásáról elmondta, hogy hamarosan lezárul az a belső ellenőrzés, amelyben áttekintik a dízelmotorokra vonatkozó összes folyamatot és eljárást. Egy ezzel párhuzamosan, külső szakértők vezetésével folytatott másik vizsgálat 2016-ban is folytatódik. A Jones Day amerikai ügyvédi iroda irányításával zajló vizsgálatban nagyjából 380 alkalmazottól gyűjtöttek be adathordozókat, és 102 terrabájtnyi adattömeget néznek át. A botrány feltárásának harmadik vetülete a felelősség megállapítása jogi értelemben. A tervek szerint mindennek eredményét a VW 2016. április 21-ei közgyűlésén mutatják be.

Pötsch szerint az eddig feltárt adatok alapján csupán néhány ember érintett az ügyben, köztük vezető menedzserek. Elmondta, hogy eddig kilenc munkatársat mentettek fel a dízelbotránnyal kapcsolatban, de még nem tudni biztosan, hogy közülük mennyien követtek el szabálytalanságot, törvénytelenséget.

Rovatok