Index Vakbarát Hírportál

Három új pénzügyminiszter jött egy hét alatt

2015. december 14., hétfő 16:13

Dél-Afrika egy hét alatt a harmadik pénzügyminiszertérét fogyasztja, írja a Quartz. Jacob Zuma elnök elkezdett össze-vissza machinálni, ugyanis hirtelen leváltotta a megbízhatónak ismert Nhanla Nenét a tapasztalatlanabb és szinte teljesen ismeretlen David van Rooyenre. A képviselőről nagyjából annyit lehetett tudni, hogy erősen lojális Zomához. 

Ezt nem díjazták a befektetők, mert a dél-afrikai deviza, a rand és a helyi tőzsde is mélyrepülésbe kezdett. Mire Zuma pár nap után kivágta van Rooyent is. A helyére újra egy ismertebb szakember, Pravin Gordhan érkezett, amire újra visszaerősödött a rand.  Zuma a döntéseibe nem avatott be más kormánytagokat, viszont később azt hangoztatta, hogy egy demokratikus kormányban milyen fontos, hogy odafigyel az emberek véleményére.

Közben a legfrissebb, de még a csereberélős ügyeskedés előtti közvélemény-kutatások alapján elég nagy bajban van Zuma: a saját pártájnak szimpatizánsai közül is nagyjából 50 százalék "egyáltalán nem" vagy "csak egy kicsit" bízik meg benne. Főleg a korrupció miatt mérgesek rá a dél-afrikaiak.

Rovatok