Index Vakbarát Hírportál

Ha nem tetszik a munkája, érdemes váltani

2015. december 17., csütörtök 13:46

Tavaly világszerte a foglalkoztatottak közel 20 százaléka kezdett új munkát. A váltásnak köszönhetően 74 százaléka lett elégedettebb az új állásával, 84 százalékuk pedig magasabb jövedelmet ér el, derül ki a The Boston Consulting Group és a Recruit Works Institute felméréséből, amelyben 13 ország 13 000 munkavállalóját kérdezték meg.

Az elégedettséget tekintve Indiában, Kínában és Dél-Afrikában a legnagyobb a növekedés. Érdekesség, hogy az Internetes csatornákon állást keresők többségének (58 %) sikerül magasabb fizetést elérni, ugyanakkor a személyes ajánlás során elhelyezkedettek esetében erre csupán 50 százalék az esély.

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a munkavállalók átlagosan 8 hetet töltenek álláskereséssel, melyet 5 hetes kiválasztási folyamat követ. Ezt ugyanakkor nagyban befolyásolhatja az adott ország GDP növekedése is.

Világszerte a válaszadók 55 százaléka böngészett a különböző lehetőségek között az álláskeresési portálokon, ugyanerre a nyomtatott médiát csupán 36 százalékuk használta. A netes portálok a hatékonyság tekintetében is első helyen állnak, megelőzve a személyes ajánlásokat, utóbbit a válaszadók 19 százaléka tartotta eredményes munkaszerzési csatornának.

Persze a világ különböző pontjain, a gazdasági fejlettségtől és a kultúrától függően meglehetősen nagy különbségek is kialakultak a csatornák hatékonyságát illetően: Indiában például a válaszadók 70 százaléka az ajánlást tartja a legeredményesebbnek, szemben a nyugat-európai országokkal, ahol sokkal többen használják álláskeresés során az internetes portálokat, fejvadász cégeket és tréning programokat.

Rovatok