Index Vakbarát Hírportál

Kötelező lett az óvoda, még kevesebben járnak

2015. december 17., csütörtök 10:58

Bár a kormány úgy számolt, hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésével idén szeptembertől 25 ezer fővel nő majd az óvodába járó gyerekek száma, a valóságban kevesebb az óvodás, mint egy évvel korábban, írta a Magyar Nemzet.

A legfrissebb óvodai létszámadatok teljesen ellentétesek a várakozásokkal. A 2015/2016-os tanév eleji adatgyűjtés előzetes adatai szerint ugyanis a jelenleg folyó nevelési évben az óvodába járó gyermekek száma 321 ezer fő, közel 600 gyermekkel kevesebb, mint az előző évben. Az alacsony létszámot a felmentések száma sem magyarázza, a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól ugyanis összesen 2300 gyermeket mentettek fel, 2800-an pedig fejlesztő nevelésben teljesítik óvodakötelezettségüket.

A létszámcsökkenés egyik fő oka az lehet, hogy a hátrányos helyzetű, mélyszegény családok jó része feltehetően még mindig nem tud arról, kötelező óvodába járatnia a harmadik életévét betöltött gyermekét, így sokan közülük valószínűleg nem is teljesítik óvodakötelezettségüket.

Rovatok