Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna nem fizeti ki orosz adósságait

2015. december 18., péntek 14:25

Leállította Ukrajna az orosz adósságainak törlesztését. A kijevi kormány pénteken jelentette be a moratóriumot. A döntés a tavaly elűzött és Oroszországba menekült Viktor Janukovics elnök által felvett kormányzati hitelre és két állami cég hitelére vonatkozik, összesen 3,58 milliárd dollár értékben – írta az Unian.

Az ukrán kormányfő arra hivatkozott a moratóriumról döntött rendkívüli kormányülésen, hogy az adósságban úszó Ukrajna igyekezett megállapodni minden hitelezőjével a feltételek újragondolásáról, ez Oroszországgal nem sikerült.

A kifizetések leállnak, egy újabb megállapodásig vagy egy bírósági ítéletig – közölte Arszenyij Jacenyuk.

Államcsőd, az nincs

Államcsődről tehát nincsen szó, Ukrajna kifejezetten az orosz hitelek törlesztésének felfüggesztéséről beszélt. Ezt a lehetőséget már novemberben is jelezte, arra az esetre, ha Oroszország – amellyel a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai szakadárok közvetett vagy közvetlen támogatása miatt Ukrajna kibékíthetetlen viszonyban áll – nem akarná felülvizsgálni a hiteltörlesztés feltételeit.

A Nemzetközi Valutaalap is megerősítette, hogy Ukrajnának nincsenek rendezetlen tartozásai, az orosz hitel az egyetlen problémás elem az ország törlesztentő adósságai között.

Ukrajna államadóssága – beleértve azt is, amelyet nem az állam vett fel, de garanciát vállalt rá – az áprilisi adatok szerint 42 milliárd dollár volt. 2015 folyamán 11 milliárd dollárnyi törlesztőrészlet nehezedett a költségvetésre. Az orosz adósság a teljes állomány 12 százalékát teszi ki, ezzel az ő szelete a Nemzetközi Valutaalap 4,6 milliárdos tétele után a legnagyobb.

Rovatok