Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb a behajtás

2015. december 28., hétfő 08:30

Idén százezerrel kevesebb pénzbehajtási eljárás kezdődött, mint tavaly - írta hétfői számában a Magyar Idők.

A lap szerint idén 2014-hez képest húsz százalékkal kevesebb pénzbehajtási eljárás kezdődött, ebben az évben 450 ezer kintlévőség került a közjegyzők elé, vagyis a hitelezők ennyi esetben kérték a követelés hatósági beszedésének megindításához szükséges dokumentum, a fizetési meghagyás kiállítását.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara vezetője, Tóth Ádám a lapnak azt mondta, a kamara számításai szerint idén a különféle közművállalatok több mint kétszázezer alkalommal fordultak a közjegyzőkhöz a behajtásra váró kintlévőségek miatt. Szintén számos ügy érkezett a parkolási büntetések és a tömegközlekedést jegy nélkül használók pótdíjai miatt is.

A három esetkörről szólva az elnök a lapnak kiemelte: az adósok száz esetből átlagosan hétben vitatják a követelést, vagyis az érintettek rendszerint tudják, hogy fizetniük kellene, de ezt mégsem teszik meg.

Tóth Ádám a lapnak azt is elmondta, az elmúlt hónapokban inkább csak a kisebb értékű követelések miatt kezdődött eljárás, a korábbi nagyobb összegű ügyek elmaradtak, nemigen kerültek idén napirendre például céges elszámolási viták, mert javult a fizetési fegyelem annak köszönhetően, hogy manapság már egy-két hónap alatt megindulhat a végrehajtás.

Rovatok