Index Vakbarát Hírportál

Kicsit sem vagyunk szegények

2015. december 29., kedd 11:09

A jegybank statisztikái szerint hamarosan a 40 ezer milliárd forintot is elérheti a háztartások pénzügyi vagyona, amelynek egy része azonban csak virtuális - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

A lakosságnak október végén már 39 574,4 milliárd forintja volt, amely háztartásonként több mint 9,6 millió forintos megtakarítást jelent. Levonva a lakossági tartozásokat, minden háztartásnak csaknem 7,7 millió forintnyi tartaléka van. A statisztikák azonban olyan megtakarításokat is figyelembe vesznek, amelyekhez nem valószínű, hogy valaha is hozzáférhetnek a befektetők - olvasható a napilapban.

Október végén 2846,2 milliárd forintot tett ki az az összeg, amit a magánnyugdíjpénztári visszalépés miatt követelhetnek az egykori tagok az államtól. Az "egyéb tulajdonosi részesedés" kategóriában különféle, tőzsdén nem jegyzett cégekben lévő tulajdonrészeket tart nyilván a jegybank összesen csaknem 10 ezer milliárd forintnyi értékben.

Könnyebben forgatható értékpapírokban lévő megtakarítások is szerepelnek a statisztikákban, ezek közül például mintegy 40 milliárd forintnyi hitelpapírt úgynevezett "egyéb szektorok" bocsátottak ki, ide tartozhatnak a valódi Quaestor-kötvények is.

Rovatok