Index Vakbarát Hírportál

Kezdhetjük szokni a 320 körüli eurót

2016. január 11., hétfő 17:13

A pénteki kereskedésben meghatározó ellenállást lépett át az euró forintban számított árfolyama, így a következő fontos szint 318-nál található, mely néhány napon belül elérhető lehet  - derül ki az Equilor elemzéséből.

A forint az euró ellenében a 307 és 316 forint közötti sávban mozog az elmúlt hónapokban, de hosszú távon mindenképpen gyengülő pályán látjuk a forintot, elsősorban gazdasági okokból. Ezek közül ki lehet emelni a strukturális változások hiányát, valamint azt, hogy exportorientált, kis, nyitott gazdaság vagyunk, és a forint gyengülése nem áll ellentétben a gazdasági, finanszírozási tervekkel. A kormányzat arra rendezkedett be, hogy alacsonyan marad az alapkamat, az adósságunkat a saját lakossági megtakarításainkból és a banki kötvényvásárlásokból finanszírozzuk.

Az Egyesült Államok monetáris szigorítása azonban megkezdődött, amelynek hatásai a devizacsatornán, a forintárfolyamon keresztül csapódhatnak le. Szép lassan, fokozatosan szokunk hozzá a gyengébb forinthoz, ami a fogyasztók várakozásaiba, gondolkodásába is beépül. Így a következő években 320 feletti euró árfolyamot várunk.

Rovatok