Index Vakbarát Hírportál

Óriási lyukat üt az olaj az orosz költségvetésen

2016. január 17., vasárnap 11:39

Jelentősen csökkenti az orosz költségvetés bevételét az alacsony olajár. Anton Szilujanov pénzügyminiszter szerint a jelenlegi olajárakon számolva a költségvetés bevétele 3 ezer milliárd rubellel (11,15 ezer milliárd forinttal) marad el a tervezettől – írja az MTI.

A folyó orosz költségvetés abból indul ki, hogy az orosz exportolaj, az Urals átlagára 50 dollár lesz. Ezzel szemben pénteken ezt az olajfajtát 27 dolláron jegyezték. A költségvetés bevételének majdnem a fele az energiahordozók eladásából származik. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy szükség esetén az idei költségvetési hiányt részben az orosz nemzeti vagyonalap (National Wealth Fund, NWF) forrásaiból fedezik.

A Közel-Keletet is megviseli

Közben a közel-keleti tőzsdéken is komoly eladási hullámot indított be a  a csökkenő olajár. Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára több mint 5 százalékkal csökkent és 12 éves mélyponton, 29,24 dolláron zárt. Az olajfajta ára a héten 13 százalékkal esett.

Az olajpiacon komoly túlkínálat van, ez nyomja le az energiahordozó árát. A helyzetet csak rontja majd, hogy Irán, néhány órával azután, hogy szombaton feloldották a vele szemben alkalmazott nemzetközi szankciókat, máris bejelentette: kész napi 500 ezer hordóval növelni olajexportját.

Vasárnap a legnagyobb vesztes a térségbeli tőzsdék közül a szaúdi volt, az ottani irányadó mutató majdnem 7,5 százalékos mínuszban állt, de 7 százalék veszteséget jelzett a katari börze fő indexe is.  Jelentősen, több mint 4 százalékkal gyengült továbbá az egyiptomi értéktőzsde vezető mutatója. Vasárnap különösen a helyi befektetők adtak el, miután az elmúlt napokban a külföldi befektetők szabadultak az egyiptomi részvényektől.

Rovatok