Index Vakbarát Hírportál

Menekült gyerekek varrták a H&M ruháit

2016. február 2., kedd 15:52

Szíriai menekült gyerekek is dolgoztak a H&M és a Next ruhamárkák törökországi beszállítóinál - ez derült ki a Business & Human Rights Resource Center nevű szervezet felméréséből. A szervezet több ruhamárkát is megkérdezett, hogy tudnak-e visszaélésekről a török beszállítóiknál 2015-ben. Az erre adott válaszból derült ki, hogy a H&M és a Next talált olyan beszállítót, akik menekült gyerekkel varratták a ruhákat. A cégek azt is mondták, hogy

amint erről tudomást szereztek, azonnal szerződést bontottak a beszállítóval.

A H&M a Huffington Postnak azt mondta az esetről, hogy a cég egy olyan gyárról tudott, ahol dolgoztak menekült gyerekek. A BHRRC vezetője, Phil Bloomer szerint ezek a cégek dicséretet érdemelnek, nemcsak azért, hogy bevallották a visszaéléseket, de azért is, hogy amint lehet, léptek is azért, hogy ne legyen gyerekmunka az ellátási láncukban. 

A Primark és a C&A felnőtt szír menekülteket foglalkoztató török beszállítókról tud csak, akik viszont engedélyek nélkül, illegálisan dolgoztak a gyárakban, hiszen Törökország akkor még nem tette lehetővé, hogy a szír menekültek legálisan dolgozzanak. Ez amúgy a menekülteknek is rossz, akik nyilván rászorulnak a  munkára, viszont engedélyek és hivatalos ellenőrzés nélkül a cégek nagyon könnyen tudják kizsákmányolni a menekülteket. Civil szervezetek régóta lobbiznak a török kormánynál, hogy tegye lehetővé, hogy a szíriai menekültek (persze a felnőttek), legálisan vállalhassanak munkát az országban, és ezt kéri a törököktől az EU is, mert így talán kevesebb menekült indulna el Európa felé. Ennek hatására a török kormány a múlt héten végül lehetővé tette, hogy a szírek kaphassanak munkavállalási engedélyt.

Az Adidas, Burberry, Nike és a Puma válaszai alapján az ő beszállítóik nem foglalkoztattak menekülteket,  tíz cég, köztük a GAP és a River Island pedig nem válaszolt a szervezet kérdéseire. A BHRRC szerint félő, hogy ezeknél a cégeknél is előfordulnak olyan áruk, amiket szír gyerekmunkások gyártottak, csak nem olyan őszinték ezzel kapcsolatban, mint a H&M volt. 

Rovatok