Index Vakbarát Hírportál

A szíriai háború eddig legalább 10000 milliárdos kárt hozott a környéken

2016. február 5., péntek 10:33

A Világbank megbecsülte, hogy eddig mekkora kárt okozhatott a szíriai polgárháború Szíria környékén. Nem vettek bele túl sok mindent, csak az ehhez köthető gazdasági visszaeséseket nézték a környező öt országban. Így jött ki 35 milliárd dollár (nagyjából 9700 milliárd forint) kár az MTI szerint. 

2007-es árakon nézték mindezeket a legjobban érintett öt országra, Törökországra, Libanonra, Jordániára, Egyiptomra és Irakra. 

Tehát menekültek nincsenek benne, pedig ők is igen erősen felborítják a környező országok költségvetését, hiszen ők nagyságrendekkel több menekültet látnak el, mint akár az egész EU. Egyedül Libanonban évente 2,5 milliárd dollárba (693 milliárd forintba) kerül a menekültek ellátása.

Szíriában 2011-ben lázadtak fel a helyi diktátor, Aszad ellen, de az azóta igen komoly orosz segítséget kapó volt vezetőt nem sikerült teljesen legyűrni, és közben az Iszlám Állam is óriási szeletet foglalt el az országból. 260 ezer halálos áldozatról tudni, 13,6 belföldön máshova, és legalább négymillió külföldre menekülő szír lehet jelenleg.

Rovatok