Index Vakbarát Hírportál

Nem biztos még Gaskó 12 millió forintos végkielégítése

2016. február 9., kedd 12:34

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke január 25-én mondott le tisztségéről, de csak február közepén távozna. A Liga alapszabálya szerint így 9 millió forint „sétálási pénz” illetné meg, de a konföderáció még tanácsadói szerződéseket is kötött vele és felkérték a Liga Akadémia Alapítvány kuratóriumi elnökének. Összességében tehát 12 millió forintot kapna távozásáért. Azonban a szervezet hét elnökségi tagja megtámadta a lemondását, helyette fegyelmi okok miatt menesztenék. A kirúgott vezetőnek így nem járna végkielégítés, írja a keddi Magyar Hírlap.

A Magyar Idők Gaskót is megkérdezte az ügyről, aki visszautasítja, hogy megsértette volna a szervezet alapszabályát. Szerinte nem történtek visszaélések a konföderációban, és úgy véli, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is erre a következtetésre jut majd a Liga TÁMOP pályázata kapcsán. A gyanú szerint ugyanis Gaskó költségvetési csalást követett el, és feleségét is jogtalanul alkalmazta a projektben.

„Ezzel akkor lehet probléma, ha az ember törvénytelen úton jut mindehhez” – válaszolta Gaskó a luxus életvitelét firtató kérdésre. Szerinte köztudott volt, hogy havi egymillió forintos díjazást kapott a VDSzSz Szolidarításban, de állítja, a teljes elnökség ennyit keresett. Csak a saját pénzéből finanszírozta az életét. A vasutas szakszervezet számlájára intézett kiadásait nem tartja szabályellenesnek, mert azokat a számlákat elfogadták a könyveléskor.

Mint arról korábban írtunk, Gaskónak a VDSZSZ Szolidaritás elnökeként több furcsa kiadása is volt. Budapesti lakosként kétszer is fővárosi luxusszállodákból hozott számlákat. Állítja, külföldi vendégeket szállásolt el, azt azonban nem árulja el, hogy kiket. Olaszországi előnászútját és több százezres nagyságrendű éttermi kiadásait is elszámoltatta a VDSZSZ reprezentációs keretére, de ezeket is kifogásolja a szervezet új vezetése.

Rovatok