Index Vakbarát Hírportál

Ki kell adnia a startuppályázatokat az MFB-nek

2016. február 16., kedd 18:12

A Forbes magazin a TASZ segítségével beperelte a Magyar Fejlesztési Bankbot (MFB), mert az újságírói megkeresésre nem adta ki a Jeremie-alapkezelői pályázatok nyertes anyagait banktitokra hivatkozva. A bíróság most kimondta, hogy az adatokat ki kell adni. A programban startupoknak összesen 107 milliárdnyi EU-s pénz biztosítottak, 30 százalékos önrész mellett.

A per azért is fontos, mert az MFB azt állította, nem hogy a kért adatoknak nem kezelője,  csak feldolgozója, ők csak képviselőként vettek részt a pályázatban, ebben a minőségében pedig nem tudják teljesíteni az adatigénylést. A TASZ szerint azonban közérdekű adatnak nem lehet valaki csak a feldolgozója, ezt most a bíróság is megerősítette.

Az MFB azt állította, hogy mivel uniós alapokból származik a pénz, az adatigénylést a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) kellett volna benyújtani a Forbesnak. Az NGM  viszont szintén elutasította az adatigénylést, de ők nem banktitokra hivatkoztak: „a nyertes pályázati dokumentációk olyan konkrét és számszerű adatokat tartalmaznak, amelyek nyilvánosságra hozatala az érintett Alapkezelők pénzügyi-gazdasági, illetve piaci érdekeit jelentősen sértené, illetve veszélyeztetné”. A bíróság viszont helyt adott a Forbes kérelmének, és kötelezte az MFB-t mint a közérdekű adatok kezelőjét, hogy 15 napon belül küldje meg a kért dokumentumokat.

A Forbes szerint azért érdekes, kik a győztesek, mert korábban négy alapot nyert Töröcskei István, azóta kegyvesztett milliárdos, alapjait mások vették át (például Gubicza Ágoston), de nyert Tarsoly Csaba, Quaestor vezér is, akárcsak Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke, aki tavaly a HVG-nek nyilatkozott arról, hogy az alapkezelői jogosultságot időközben megvonták tőle. Töröcskei korábban Simicska Lajos üzlettársa volt, tavaly csődbe ment bankjába még az állam is beszállt, miután a Széchenyi lehúzta a rolót, Töröcskei lemondott az Államadósság Kezelő Központ éléről – írja a Lap. Korábban fontos és biztos pontnak tűnt a Fidesz holdudvarában. 

Rovatok