Index Vakbarát Hírportál

A farsangi maszkok fele tűzveszélyes

2016. február 18., csütörtök 08:42

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság maszkokat, jelmezeket és parókákat vizsgált, és a 30 termékből 16 volt tűzveszélyes, derül ki a hatóság közleményéből.

A gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, amik égésgátló adalék nélkül jól égnek. A problémát tovább súlyosbítja az, hogy a műanyag eközben ráolvad a bőrre, így azt az égő anyagot már a szülő sem tudja egyszerűen levenni a gyerekről.

Éppen ezért az ilyen jellegű termékek előállítása során - a fogyasztók testi épségének megóvása érdekében- a gyártóknak kötelező olyan anyagokat használni, hogy a maszkok, parókák, jelmezek lánggal érintkezve vagy meg se gyulladjanak, vagy ha meggyulladnak, a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül (2 másodpercen belül) kialudjanak, ezzel megelőzve a súlyos égési sérülést.

A vizsgálat további tanulságai szerint:

A nem biztonságos maszkok és jelmezek esetében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság haladéktalanul elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását. A vizsgált termékek listája itt található.

Rovatok