Index Vakbarát Hírportál

Rekordnyereséget ért el a jegybank

2016. február 22., hétfő 12:36

A Magyar Nemzeti Bank 2015-ben rekordmértékű, 95 milliárd forintos nyereséget ért el. A teljes összeg az eredménytartalékot fogja majd növelni, amely ezzel 150 milliárd forintra emelkedik - jelentette be az MNB hétfőn honlapján, írja az MTI.

Az elmúlt évek nyereségét a kamatcsökkentés nyomán mérséklődő kamatkiadásokkal, az önfinanszírozási program és a devizahitelek forintosítása miatt elért számottevő árfolyamnyereséggel magyarázta a jegybank. A folyamatosan csökkentett irányadó kamat hatására a jegybank éves kamatkiadása a három évvel korábbi szinthez képest több mint 250 milliárd forinttal csökkent.

Az MNB közleménye felidézi, hogy 2013 elején az MNB eredménytartaléka csupán 7 milliárd forintot tett ki, vagyis egy nagyobb mértékű veszteséget már a költségvetési forrásból kellett volna finanszírozni, ami negatívan befolyásolta volna az államháztartás hiányát. A jegybank az előző két évi 25 milliárd forintot egyenként meghaladó nyereségét már teljes egészében az eredménytartalék növelésére fordította, és a tavalyival együtt a tartalék jelentős puffert jelent egy esetleges nem várt veszteség fedezésére, amivel hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben - érvelt az MNB.

Jó-e ha egy jegybank nyereséges, és mi köze mindennek a forint-euró árfolyamhoz?

Vannak kockázatai, amiről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A forint kamatkiadások 2013-tól kamatcsökkentések mellett később a forintosítás, önfinanszírozás eredményeként fokozatosan mérséklődni kezdtek. Annak ellenére, hogy 2015-ben a kamatozó forintforrások átlagosan 6300 milliárd forintot tettek ki, az MNB forintkamat-kiadásai már elmaradtak a 2008-ban tapasztalt szinttől. Ebben jelentős szerepet játszott a historikusan alacsony kamatszint: az irányadó eszköz éves átlagos kamata 2015-ben csaknem 5 százalékponttal volt alacsonyabb, mint három évvel korábban - ecsetelte az MNB.

Rovatok