Index Vakbarát Hírportál

Tovább húzódnak Kishantos bírósági ügyei

2016. március 1., kedd 15:38

Kedden két Kishantost érintő perben is tárgyalt a Pesti Központi Kerületi Bíróság, de a felperes Ács Sándorné nem sokkal jutott közelebb az igazság pillanatához, ugyanis az egyik ügyet elnapolták, a másikat pedig elutasították, írja a Népszabadság.

Az elnapolt kereset tétje a 20 millió forint értékű mezei leltár volt, amellyel a Nemzeti Földalap három éve tartozik a biogazdaságnak. A másik perben az egykori mintagazdaság az NFA földbérleti pályázatainak jogszerűségét támadta. A gazdaság arra alapozott, hogy előzőleg a Fővárosi Törvényszék érvénytelennek találta az NFA és a Mező Vidék Bt. között kötött földhaszonbérleti szerződést, de a keresetet elutasította a bírónő, mert nem találta elég megalapozottnak. 

Ács Sándorné a tárgyalások után azt nyilatkozta, az történt, amire számított, de hozzátette: az ügyek még nem zárultak le, az elutasított kereset esetében fellebbezni fognak. A lenullázott biogazdaság kártérítési ügyekben is perli az államot. Ácsné szerint 117 millió forintos konkrét kár érte őket azzal, hogy a biogazdálkodással érintett földek visszaestek a vegyszeres kezelésbe, a magyar államot pedig becslése szerint félmilliárdos kár érte, úgy, hogy közben elveszett egy közcélokat szolgáló, nemzetközi hírű intézmény.

Rovatok