Index Vakbarát Hírportál

Van olyan budapesti kerület, ahol már 730 ezer forint egy négyzetméter

2016. március 2., szerda 13:11

Nagyon megdrágultak az ingatlanok: az elmúlt évben látványos volt az átlagos kínálati árak növekedése, de területi és minőségi szempontból azért komoly különbségek vannak, derül ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló legújabb elemzéséből. Budapest és az ország nyugati fele szárnyalt, a többi részen vegyesebb a kép.

Az átlagárak várhatóan tovább nőnek a népszerű környékeken, a kevésbé felkapott településeken viszont akár további árcsökkenésre is számítani kell, a nagy, vidéki családi házakat például elég nehéz eladni.

Az országos adatokból kiolvasható, hogy míg 2015 júliusában közel 220 000 Ft/négyzetméterért kínáltak egy eladó otthont, addig 2016 januárjában már 312 000 Ft/négyzetméterért tették ezt.

A nyári időszakban (júliustól szeptemberig) volt egy erőteljesebb drágulás, az ősz a csendes áremelkedés időszaka volt. A legnagyobb mértékű növekedés december és január hónapban figyelhető meg, ezt a kormányzati ingatlanpolitikába bevezetett módosítások idézhettek elő.

„Ahol fordult a piac és a tranzakciószám is növekedett, ott lehetett áremelést érvényesíteni. Az ország bizonyos régióiban azonban, ahol a tranzakciószám alacsonyan maradt és a kereslet sem nőtt, ott az értékesíthetőség érdekében a hirdetési árak csökkentésére kényszerültek az eladók” – mondta Fodor Szabolcs az Otthontérkép elemzője.

A legnagyobb növekedés Budapesten volt, itt a 323 000 forintos átlagos négyzetméterárról 403 000-re ugrott az árszínvonal 2014 és 2015 között. A több mint 25 százalékos növekedés azonban nem általános. A leglátványosabb drágulás a belvárosi kerületeket jellemezte (V., I., VI.), itt 2014 és 2015 között 35 százalékkal mentek fel az ingatlanárak, az V. kerületben például 730 000 forintos négyzetméteráron kínálják az új otthonokat.

A város többi belsőbb kerületeit (IX., XIV., VIII., XVI., IV.) mérsékelt drágulás jellemezte és még így is, egy év alatt, 2014 és 2015 között, csaknem 20 százalékos volt a növekedés. A külső városrészekben (XXII., XV., XIX., XVIII., X., XVII., XXI., XX., XXIII.) 2014 óta alig 8 százalékos áremelkedés volt, így például a XX. kerületben 15 százalékos, a XVII. kerületben 5 százalékos, a XXII. kerületben pedig mindössze 4 százalékos volt az emelkedés mértéke.

Rovatok