Index Vakbarát Hírportál

Még 1,3 milliárdot ad a kormány a mohácsi gigavágóhídnak

2016. március 3., csütörtök 13:47

A mohácsi vágóhídnak adott korábbi 1,4 milliárd forintos állami támogatást most újabb 1,3 milliárd forinttal dobják meg Szijjártó Péterék, a pénz a beruházás második ütemében tervezett 6,5 milliárdba kerülő logisztikai és csomagoló üzeméhez kell. Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója megköszönte a beruházáshoz kapott pénzt.

A külgazdasági miniszter szerint ez lesz Közép-Európa legmodernebb sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzeme, egy olyan vágóhíd épül fel, ami évente 1 millió sertés vágását, csontozását, darabolását teszi lehetővé, mondta a miniszter.

A beruházás két üteme összesen 20-21 milliárd forintba kerül. Szeptember végétől pedig már kezdik a próbavágásokat, december végére már folyamatosan vágnak majd az üzemben.

Korábban a Népszabadság arról írt, hogy a beruházás megvalósításával újra a Csányi-húsbirodalom válhatna piacvezetővé a hazai húsiparban, ahol most az olasz érdekeltségű kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. foglalja el az első helyet 80 milliárd forinton felüli éves árbevétellel.  

A beruházás korábban két meghatározó üzletemberhez, az OTP Bank első emberéhez, Csányi Sándorhoz, valamint az egykori Wallis-alapító, ma már inkább logisztikai és energetikai vállalkozásokban – köztük a MET energiakereskedőben is – érdekelt Nagy Györgyhöz volt köthető, ám bő egy éve Csányi érdekeltsége, a Pick Szeged Zrt. közvetlenül kiszállt a projektből.

Az MCS Zrt. együttműködési keretmegállapodást kötött a Pick Szeged Zrt.-vel. Ennek értelmében a mohácsi üzem elindulásával párhuzamosan a Pick szegedi egységében befejezik a vágást, a pécsi üzemben pedig a darabolást és a csontozást, vagyis az új vágóhíd az ország legnagyobb húskészítmény-előállító vállalatának alapanyag-ellátója lesz.

A kormány korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé is nyilvánította az MCS Vágóhíd Kft. beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - ami azt jelenti, hogy a megvalósításhoz szükséges egyes eljárásokat gyorsítják, illetve egy részük alól mentességet kaphat.

Rovatok