Index Vakbarát Hírportál

Ma van a nagy nap, talán kikerülhetünk a bóvliból

2016. március 4., péntek 06:46

Este dönt a Moody's a magyar államadósság besorolásáról. És komoly esély van rá, hogy  a három nagy hitelminősítő közül az egyik felminősít minket.

Ez egyrészt az állampapírpiac, és az egész magyar gazdaság megítélése miatt lehet fontos. Másrészt politikai okokból is fontos az aktuális vezetőinknek, mivel minden kormánynak rettenetesen ciki, ha bóvli kategóriába irányítja az országát.

A kormány már évek óta nagyon szerette volna a felminősítést, de a piaci szereplők is nagyon várták már lényegében tavaly év eleje óta.  No de mi várható egy mostani esetleges felminősítéstől?

Semmi látványos

Alapjáraton az, hogy némileg olcsóbban kapunk kölcsön, mivel valószínűbbnek minősül, hogy vissza is adjuk. Ez most nálunk két szempont miatt se lesz rögtön várható.

Az egyszerűbben érthető az, hogy a nagy befektetési alapoknál jellemzően él olyan szabály, hogy nem elég, ha egy nagy hitelminősítő nem lát egy országot már bóvlinak.

A háromból legalább legalább kettőnek kell befektetési kategóriába tennie az ország adósságbesorolását ahhoz, hogy befektethessenek ott, vagy egy bizonyos összegnél többet fektethessenek be.

A másik, hogy már most is nagyon alacsonyan vannak az állampapírjaink után fizetett kamataink. Ez egyrészt azért is lehet, mert már előre beárazták a szereplők, hogy felminősítés jöhet. Másrészt az eurózónában kívántnál sokkal kevésbé pörög a gazdaság, egészen pontosan deflációba csúszott a térség.

Ezért az várható, hogy rövid időn belül az Európai Központi Bank jövő hét csütörtökön még lejjebb viszi a kamatokat vagy valamilyen más eszközzel lépni fog, és megpróbálja berúgni az egész kontinens motorját. 

Matolcsyék is tartottak a hatásoktól

Elég emlékezetes, hogy annak idején a magyar kormány nem sokkal azután, hogy gazdaságpolitikai szabadságharcot hirdetett, 2011 novemberében váratlanul az IMF-hez fordult, hogy megússza a nem ajánlott, spekulatív befektetési minősítést.

A trükk nem jött be Matolcsyéknak: 2011 november 24-én megtörtént az első leminősítés a Moody's-tól, amit később a másik két hitelminősítő is követett. A forint viszont nem omlott össze, valójában a történelmi mélypontját sem érte el, mert bár az IMF-trükk miatt kicsit meglepő volt a lépés, mégis sok piaci szereplő már jó ideje várta, hogy bekövetkezzen.

Ezért a német, és általában régiós kötvényhozamok is lejjebb csúsztak, emiatt is erősödhettek a magyar állampapírok is. 

Korántsem egyértelmű, hogy ne lennénk bóvlik

Leegyszerűsítve a kérdést, a nagy hitelminősítők, így a Moody's is megnézik először az úgynevezett kemény gazdasági adatokat. Az az, hogy várhatóan lesz-e pénz visszaadni a nekünk kölcsönadott összegeket: hogy nem túl nagy vagy kicsi-e az infláció, hogy milyen a növekedés, csökken-e az államdósság, milyen devizában van az államadósság vagy például, hogy elszállhat-e a költségvetés. A baj nálunk nem igazán ezzel van, ezekben egy jó ideje már nem vagyunk Banglades vagy Costa Rica szintjén. 

Ha viszont csak ezeket néznék, akkor erős túlzással Fehéroroszország vagy Pakisztán is topkategóriás lehetne egy-egy jobb időjárású évben. Ezért nagyon kell nézniük puhább kategóriákat is, hogy lesz-e szándék visszaadni a pénzt, hogy hogyan működnek az országban a független intézmények és a kormány szervei vagy milyen átláthatóak az állam folyamatai.

Ebben eddig is komoly öngólokat rúgtunk, virágnyelven mondva ez a sokat kritizált "alacsony kiszámíthatóság".  Mostanában viszont némi nyugalom után újra ámokfutásba kezdett a kormány, a magánhadsereges akció, vagy hogy az MNB egyre inkább egy kifizető magánbankként viselkedhet vagy hogy a költségvetés a kormány parlamenti kontroll nélküli belügye lehet, olyan irányt mutatnak, ami minden, csak nem megnyugtató. Szóval, bár pár héttel ezelőttig ezt lehetett gondolni, még nem is lefutott ez a döntés. 

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint most valószínűbb, hogy nem minősítenek fel minket, az Erste elemzője szerint ráadásul a kemény mutatóink sem elég jók még a bóvliból való kikerüléshez. Mindenesetre most két hónapon belül dönt mind a három nagy hitelminősítő, a következő hasonló forduló a hitelminősítőknél pedig nyár közepén jön már csak.

Rovatok