Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon minden negyedik kézitáska hamisítvány

2016. március 9., szerda 10:48

Évente 1,6 milliárd euró kárt okozott 2007 és 2012 között a hamis kézitáskák és bőröndök forgalmazásából származó közvetlen és közvetett bevételkiesés az Európai Unióban (EU) - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán az MTI-vel, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) jelentésére hivatkozva. A hamis termékek forgalmazása miatt évente 12 ezer munkavállalóval kevesebbet foglalkoztatnak az ágazatban, mint lehetne.

A jelentés szerint mindezekhez hozzájárul még a kormányzatok bevételkiesése, amelyet a felmérés 516 millió euróra (kb. 160 milliárd forintra) becsül.

Az unió legfertőzöttebb piaca Magyarország, ahol a kézitáskák és bőröndök forgalmának több mint egynegyede hamisítvány.

Romániában, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban is hasonlóan nagy arányt mértek. A magyar piacon az éves kereskedelmi veszteséget 52 millió euróra (16 milliárd forintra) becsülték.

Az EU-ban a kézitáska- és bőröndgyártás több mint fele Olaszországra koncentrálódik, innen származik az export 40 százaléka és a munkahelyek több mint egyharmada is itt található. Így az EU-t érintő teljes veszteség egyharmada sújtotta az országot, amely elérte az 520 millió eurót. Franciaországban a hamisítás miatti éves bevételkiesés 99 millió euróra tehető, Németországban a szektor bevételkiesése elérte 231 millió eurót, Nagy-Britanniában pedig 149 millió eurót.

Rovatok