Index Vakbarát Hírportál

Új válságtól tart az IMF

2016. március 9., szerda 15:11

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy "kisiklik" világgazdaság, ezért sürgősen élénkíteni kellene a globális keresletet - ezt mondta az IMF második számú vezetője, David Lipton egy washingtoni konferencián. Lipton azután mondta ezt, hogy kiderült, februárban 25 százalékkal visszaesett a kínai külkereskedelem az egy évvel korábbihoz képest. A valutaalap helyettes vezetője szerint főleg a fejlett országok tehetnének sokat azért, hogy felpörögjön a globális gazdaság, mert ezeknek nagyobb tere van arra, hogy költségvetési élénkítésekkel növeljék a keresletet. 

Az biztos, hogy a kockázatok most sokkal látványosabbak, mint korábban, ezért sürgősen határozott és összehangolt gazdaságpolitikai lépésekre lenne szükség 

-mondta Lipton, aki a kínai gazdaság visszaesése mellett a volatilis pénzügyi piacok és az alacsony nyersanyagárak miatt is aggódik. Ezek amúgy nagyrészt visszavezethetők arra, hogy a kínai gazdaság 25 éve nem nőtt olyan lassan, mint most. Kínából az elmúlt időben annyi rossz gazdasági ada jelent meg, hogy a Moody's negatívra változtatta a kínai államkötvényekre kiadott előrejelzését, tehát előbb-utóbb akár le is minősíthetik a világ második legnagyobb gazdaságát. 

Az IMF  már a G20-ak legutóbbi, sanghaji konferenciáján is azt javasolta, hogy a legfejlettebb országok dolgozzanak ki egy közös élénkítő csomagot. 

Rovatok