Index Vakbarát Hírportál

Májustól várható Magyarország felminősítése

2016. március 14., hétfő 12:35

Magyarország májustól számíthat arra, hogy a nagy hitelminősítők egyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja az állampapírokat, az év végére pedig akár mind a három intézmény megteheti ezt a lépést – idézi az MTI Pesuth Tamás közgazdász véleményét.

A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója hétfőn az M1-nek nyilatkozott a kérdésben. Szerinte a Standard & Poor's pénteken várhatóan pozitívra javíthatja a magyar adósbesorolás kilátását, amit később követhet a felminősítés.

Pesuth szerint a magyar gazdaság a mennyiségi mutatókban régóta jól teljesít, az elemzők általában a gazdaságpolitika átláthatóságával és kiszámíthatóságával szemben szoktak további elvárásokat megfogalmazni. A hitelminősítők ebből a szempontból pozitív jelként értékelhetik, ha Magyarország a tavalyihoz hasonlóan idén is már tavasszal elfogadja a következő évi költségvetését. Pesuth szerint a felminősítés elsősorban az intézményi befektetők szempontjából fontos.

A kormány már március elején is nagyon várta, hogy a Moody's felminősítse az országot, de ez akkor végül nem történt meg: az intézet nem frissítette a magyar államadós-besorolást, vagyis maradtunk a bóvli kategóriában. Ahogy akkor részletesebben is írtunk róla, az elemzők szerint is az volt a valószínűbb, hogy nem jön felminősítés. Bár a makroadataink inkább rendben lévőnek tűntek, erős súllyal jöhetett elő, hogy a folyamataink és az intézményeink egyre alacsonyabb színvonalra zuhannak.

Rovatok