Index Vakbarát Hírportál

Budapest tényleg olcsó

2016. március 21., hétfő 07:33 | aznap frissítve

Több mint harminc éve készít jelentést az Economist Intelligence Unit a világ nagyvárosairól abból a szempontból, hogy hol mennyibe kerül az élet. A gyűjtés 133 várost tartalmaz, és jól megmutatja, melyek most a világ legdrágább és legolcsóbb pontjai. Budapest olcsónak számít, a 107. helyre került, írja a Vg.hu.

A lista egyébként New York költségeihez mérten rangsorolja az egyes városokat, az amerikai metropolisz költségeit veszi 100 egységnek. Így Szingapúr 116 pontot kapott, vagyis 16 százalékkal kerül többe a megélhetés ott, mint az Egyesült Államok legnagyobb városában. Budapest viszont csak 55 pontot ért el, vagyis: a magyar főváros lakóinak alig felét kell költeniük, mint a New Yorkban élőknek.

 

A világ legdrágább helyeinek árai egyébként sok esetben magyar szemszögből nézve megfizethetetlenek. Így például a világelső Szingapúrban átszámítva 960 forint egy kiló kenyér.

Mivel a kutatás közel 400 termék, szolgáltatás árát, valamint a hétköznapokban felmerülő egyéb költség mértékét vetette össze, így korántsem törvényszerű, hogy minden ott a legdrágább. Olyannyira nem, hogy az ázsiai városállam lakói a kenyér árát tekintve akár össze is tehetik a kezüket a szöulihoz képest. Dél-Korea fővárosában ugyanis egy vekni átszámítva 3400 forint! De a tíz legdrágább várost nézve még a 6. Londonban sem futná túl sok pékárura magyar fizetésből: itt 660 forint a kenyér ára.

Más kérdés, hogy vannak olyan termékek is, amelyeket a magyar fogyasztók elirigyelhetnek a legdrágább városoktól is. Míg ugyan a hongkongiak fizetik az egyik legdrágább benzint (litere 500 forint), addig New Yorkban – ami a világ hetedik legdrágább városa – csak 180 forintot kérnek érte a kutakon, ami jó 130 forinttal olcsóbb a magyarnál.

Rovatok