Index Vakbarát Hírportál

Japánban nem nagyon kérnek a női vezetőkből

2016. március 31., csütörtök 09:05

Abe Sinzó miniszterelnök a beragadt Japán gazdaságban két éve tűzte ki célul, hogy legyenek náluk is női vezetők is, írja a Világgazdaság. Legalábbis a jelenleginél sokkal több, ugyanis náluk a vezetők 8 százaléka nő, ami még 22 százalékos világátlaghoz képest is elég elmaradott arány. Pláne, hogy egy átlagos nő Japánban képzettebb mint egy férfi, viszont kevésbé tudnak megfelelő állásban elhelyezkedni. A japán nők 70 százaléka az első gyerek megszülése után  több mint egy évtizedig nem tér vissza a munkaerőpiacra. Ahogy a politikai életben is iszonyatosan alulreprezentáltak a nők Japánban, legalábbis a fejlett országokhoz képest.

A kormány célja az volt, hogy a női vezetők arányát felsegítsék 2020-ra 30 százalékra. Ezért anyagi támogatást ígértek azoknak a cégeknek, akik szerveznek egy harminc órás tanfolyamot a dolgozóiknak arról, hogy a nemi egyenlőség egy fontos és értelmes dolog. 400 vállalattal terveztek, de nem sok vállalat érdeklődött a kisebb, összesen 120 millió jenes (nagyjából 300 millió forintos) keret iránt. Az első évben konkrétan egy se.

Sinzó ezért most megint szemléletváltásra hívta föl a vállalatok figyelmét, és kudarcként értékelte az egy helyben toporgásukat. Japánban a nőknek nagyjából csak kétharmada dolgozik, jelentős százalékuk részmunkaidőben, írta még a témáról a CNN. Ezért megduplázták a képzési keretet és áprilistól kötelező kvóták jöhetnek a nagyvállalatoknál és az államigazgatásban.

Rovatok