Index Vakbarát Hírportál

Az MFB volt vezetője is gyanús offshore-ügyletekek folytatott

2016. április 6., szerda 12:39

A Magyar Fejlesztési Bank volt elnökének hivatali ideje alatt volt egy panamai offshore-cége, amin keresztül egy Magyarországon jelentős médiaérdekeltségekkel rendelkező osztrák befektetővel üzletelt 2007-2009 között. Ez pont az az időszak, amikor az OMV meg akarta venni a Molt, amely ügynek különböző oldalakon mindkét érintett szereplője volt - írta a Direkt36 és a Falter című osztrák lap.

A Panama-iratok újabb magyar szálának egyik főszereplője Erős János, aki 2002 és 2010 között állt az MFB élén. A másik érintett Heinrich Pecina ismert osztrák üzletember, akinek az FHB Bankban, valamint a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks Hungary-ben is van érdekeltsége.

A Falter nyomozása szerint jelentős, milliárdos nagyságrendű pénzmozgás volt Pecina érdekeltségei és az Erős tulajdonában lévő, panamai bejegyzésű Garuda Group között. Ennek kapcsán pénzmosás gyanújával vizsgálódtak is az osztrák hatóságok, de tavaly a nyomozás eredménytelenül zárult.

Az osztrák hetilap arról is ír, hogy Pecina egy cége 2007-ben 6,1 százalékos tulajdonrészt szerzett a Molban, amit azonnal továbbadott az OMV-nek, a lap forrásai szerint a tőzsdei árfolyamnál jóval drágábban. Ezzel Pecina vélhetően elég jól járt, az OMV viszont befürdött, mert a magyar kormány végül megakadályozta, hogy az osztrákok megszerezzék a Molt. Ebben akkoriban szerepet játszott az Erős János vezette MFB is, amely Mol-részvények felvásárlásával stabilizálta a magyar cég tulajdonosi szerkezetét, és a saját részvények jelentős részét kivonta a kereskedésből.

Erős 2010-ben, a Fidesz választási győzelme után felajánlotta lemondását. Azóta a háttérbe húzódott, nem visel tisztséget semmilyen magyarországi cégben, és nincs információ arról sem, hogy külföldön végezne menedzseri munkát.

Rovatok