Index Vakbarát Hírportál

Nőhet a GDP a vasárnapi nyitvatartással

2016. április 12., kedd 06:43

Nőhet a magyar GDP a vasárnapi vásárlási szünnap feloldásának köszönhetően, mondta az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak.

Balatoni András szerint a vasárnapi nyitva tartás hatása nem lesz óriási, de ahhoz elegendő lehet, hogy ne 2,3 százalékkal, hanem 2,5 százalékkal nőjön idén a magyar GDP.

Emellett az ING Bank vezető elemzője szerint a vasárnapi szünnap feloldása ideiglenesen gyorsíthatja az egyébként is növekvő kiskereskedelmi forgalmat, pusztán azért, mert lesz egy plusz nap, amikor lehet vásárolni. Emellett a foglalkoztatásra is kedvező hatása lehet lépésnek. A vasárnapi szünnap bevezetése után ugyanis csökkent a dolgozók száma a szektorban, most ugyanennyivel nőhet. De nemcsak a foglalkoztatottak száma, hanem a fizetésük is nőhet.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza hasonló véleményen van: szerinte "nagymértékű béremelést kell végrehajtani a szektor gondjainak megoldására". Hozzátette, a vasárnapi zárva tartás tavalyi bevezetése nem segítette a kiskereskedelmi forgalom növekedését. De lehetetlen kiszúrni az adatokból, hogy mennyi hiányzik a forgalomból. (MTI)

Rovatok