Index Vakbarát Hírportál

Szakszervezet: A béremelést is bukhatják a boltosok a vasárnapi újranyitás miatt

2016. április 12., kedd 16:09

A kormánynak üzenjük: a kereskedelmi dolgozók nem bábok a politikai játszmák sakktábláján

- így reagált a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetsége arra, hogy a parlament megszavazta a vasárnapi boltzár eltörlését. A KASZ szerint a kormány csak a politikai veszteség miatti félelemből vonta vissza a vasárnapi zárvatartást, amiről egyáltalán nem egyeztetett a szakszervezetekkel, így a Fidesz és a kormány félelmének a dolgozók lesznek az áldozatai. Ahogy írják:

"Feltehetnénk azt a költői kérdést, hogy vajon miért döntöttek így, ilyen abszurd gyorsasággal, anélkül, hogy a szakmát megkérdezték volna, de nem tesszük! Tudjuk a választ! Döntésük indoka nem az volt, hogy a magyar emberek kedvére tegyenek! Indítékuk ennél sokkal egyszerűbb! El akarták kerülni a népszavazás okozta népszerűségvesztést. Nem hagyjuk, hogy ilyen önző szándéktól vezérelve tegyenek rosszat azokkal az emberekkel, akiket képviselünk!"

A kormány döntésével a kereskedelmi dolgozók a szakszervezet szerint elvesztették az egyetlen fix pihenőnapjukat, elvesztették a lehetőséget, hogy a családjukkal legyenek, és elvesztették a méltóságukat is. Emellett

elvesztették a reményt a tisztességes béremelésre,

mert a nemrég több nagy üzletláncnál sikerült béremelést kiharcolni - elég nehezen, a Tesconál még sztrájkkal is fenyegetőztek a dolgozók -  ez viszont még akkor volt, amikor az áruházaknak nem kellett azzal a növekvő költséggel számolni, amit a vasárnapi újranyitás jelentett. 

A KASZ azt követeli, hogy 

Ennél kevésbé fogalmazott harciasan közleményében a Magyar Szakszervezetek Szövetsége, ami azt írja, 

A kereskedelemben dolgozók jelenlegi létszámával, a vasárnapokra érvényes 50 százalékos pótlékok, illetve a munkaidő beosztási szabályokkal csak a dolgozók jelentős hátrányára valósítható meg a vasárnapi nyitva tartás.

A szövetség azt sürgeti, hogy a kormány a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos pótlékok rendezése és  a munkaerő beosztással kapcsolatos szabályok egyeztetése érdekében azonnal hívja össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát.

Rovatok