Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihályék szerint szuper volt a vasárnapi boltzár

2016. április 12., kedd 11:56

Még hétfő este jelent egy hétoldalas elemzés a Kormány.hu-n, amiben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatokkal és szép színes grafikonokkal bizonyítja, hogy a vasárnapi zárvatartás egyáltalán nem volt káros a magyar gazdaságra. A Varga Mihály nevével jegyzett minitanulmány célja valószínűleg az, hogy még jobban megtámassza a kormány érvelését, miszerint a vasárnapi boltzár egyáltalán nem volt rossz döntés, csak az embereket nem sikerült meggyőzni róla, hogy ez nekik jó.

Az NGM elemzése két fő állításra épít

1. Nem csökkent a kiskereskedelem forgalma a vasárnapi zárvatartás miatt

Nemhogy nem csökkent, de még növekedett is a forgalom, 2015-ben a naptárhatással korrigálva 5,6 százalékkal, 2016 februárjában pedig 6,4 százalékkal. Annyi változás volt, hogy a nagyobb üzletek forgalma minimálisan csökkent a kisebbek javára, a 405-2500 négyzetméteres boltok forgalma 1 százalékkal nőtt, a 2500 négyzetméteresnél nagyobbaké pedig ugyanennyivel csökkent. 

Az NGM külön kiemeli, hogy a boltok alkalmazkodtak a változáshoz, tovább voltak nyitva, újítottak az akciós kínálatukon, bővítették azt, hogy milyen vásárlóknak nyújtanak termékeket (például jobban odafigyeltek a megváltozott táplálkozási igényűekre), szóval nem kellett azokat félteni. Emellett nyitottak boltokat benzinkutakon, nőtt az online kereskedelem, stb. 

2. Nemhogy nem bocsátottak el embereket, de még többet is vettek föl a boltok, és még többet akarnak.

A vasárnapi boltzár foglalkoztatási hatásairól az NGM elemzése azt írja, hogy az ellenzéki riogatással szemben a helyzet az, hogy nem voltak hatalmas elbocsátások amiatt, hogy csak hat napig lehettek nyitva az üzletek. Sőt, 2015-ben 3300-zal, vagyis 1,8 százalékkal többen dolgoztak a kereskedelemben, mint egy évvel korábban, 2015. április és 2016. január között is, amikor már érvényben volt a boltzár, 3000 új embert vettek föl az üzletek. Abban volt csak átrendeződés, hogy a részmunkaidőben dolgozók száma 1800-zal csökkent, viszont a teljes munkaidősök számának 5100 fős bővülése bőven kárpótolt ezért.  (Ebben amúgy nemcsak az ellenzék nem ért egyet a kormánnyal, de az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint is legalább 10 ezer munkahely megszűnt a boltbezárások miatt.)

Az NGM szerint a vasárnapi boltzár annyira nem ártott a kereskedelembeli foglalkoztatásnak, hogy 2016 márciusában több mint 6300 betöltetlen kereskedelmi állás volt az országban, a boltokban tehát nem felesleg, hanem hiány volt és van dolgozóban.

Rovatok