Index Vakbarát Hírportál

Új adó jöhet a kiadó lakásokra

2016. április 13., szerda 06:21 | aznap frissítve

Rendet vágna a kormány a kiadó lakások piacán, egyúttal "átláthatóbbá és nyomon-követhetővé tenné a lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonosok tevékenységét", írta szerda számában a Magyar Idők. 

A kormányközeli lap értesülése szerint évente egyszer négyzetméteralapon számított átalányadót kellene fizetniük, amely mértéke négyzetméterenként 1500 forint lesz. A lap szerint ez kedvezőbb a mostani adónál. 

Az NGM tagad

Az NGM a sajtóértesülésekre reagálva délután közölte, hogy a kormány nem tárgyalt a lakáskiadás adóztatásáról.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy "a kormány kedden az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetéséről tárgyalt. Semmilyen más, a sajtóban felhozott javaslat nem szerepelt a napirenden, ilyen irányú javaslatot a kabinet nem támogatott." 

Kihasználtságtól, bérbeadási összegtől függetlenül tehát egy 50 nm-es lakás után évente 75 ezer forintot kellene adózni, összegezte a lap, amely szerint az új jogszabályt már áprilisban tárgyalhatja a parlament. A kormány terve az ágazat kifehérítését célozza, és befolyásolhatja majd a kiadó lakások Uberjével analóg módon működő Airbnb-piacot is. 

Borítókép: Europress / Getty / Bloomberg

Rovatok