Index Vakbarát Hírportál

Nem született megállapodás Dohában az olajkitermelés befagyasztásáról

2016. április 17., vasárnap 21:06

Nem született megállapodás a termelés befagyasztásáról vasárnap Dohában, a kőolaj-kitermelő országok csúcstalálkozóján, közölte a nigériai és az ecuadori olajipari miniszter.

Az MTI a Reuters értesülései alapján azt írja, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok közölték az OPEC-en kívüli tárgyalópartnereikkel, köztük Oroszországgal, hogy előbb a szervezeten belül kell dűlőre jutniuk a termelés korlátozásáról, lehetőleg júniusig, a szokásos félévenkénti bécsi miniszteri tanácskozásukig, és majd csak ezután tudnak más olajkitermelő országokat felkérni arra, hogy csatlakozzanak az egyezséghez.

A dohai tanácskozás rosszul indult, a miniszterek többórás késéssel ültek össze, miután Szaúd-Arábia az utolsó pillanatban azzal a követeléssel állt elő, hogy egy esetleges megállapodás  ne csak arra a 18 országra vonatkozzon, amelyek részt vesznek az ülésen, hanem az összes OPEC-tagállamra, így Iránra is vonatkozzon.

Irán viszont egyelőre nem hajlandó korlátozni olajkitermelését. Az olajügyi miniszter azt üzente meg vasárnap, hogy üdvözli az olajtermelés befagyasztását célzó lépéseket, de Irán semmilyen formában sem volt előidézője az olajpiaci egyensúly felborulásának, és éppen emiatt nem is tervezi, hogy önként csökkentse olajtermelését, illetve olajkivitelét.

A dohai találkozó tétjéről itt írtunk részletesen. Az oroszok és a szaúdiak vezetésével 18 olajexportőr - a világ kitermelésének 60 százaléka - ült asztalhoz vasárnap, hogy kicsit behúzzák a féket és drágábbá tegyék az emberek tankolását. A terv az volt, hogy az olajkitermelés szintjének befagyasztásával stabilizálják a világpiaci árakat, magyarul elintézzék, hogy egy kicsit többet kapjanak az árujukért. Eleve bőven benne volt a pakliban, hogy nem lesz egyezség: számos elemző és befektető arról beszélt a héten, hogy a megállapodás esélye “50-50”.

Alekszandr Novak, az orosz energiaügyi miniszter vasárnap este Dohában azt mondta: a kőolaj-kitermelés mértéke egyelőre nem változik. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Novak megjegyezte: Moszkva arra számított, hogy alá fogják írni a megállapodást, de szerinte a megegyezés hiánya nem lesz hatással Oroszországra, mert annak vállalatai továbbra is erősen versenyképesek.

Novak a megegyezés elmaradását azzal magyarázta, hogy az olajkartellben részt vevő több ország megváltoztatta az álláspontját, ezek közé tartozott szerinte Szaúd-Arábián kívül az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Katar is. Szerinte Oroszország megértéssel viszonyul az OPEC-országok álláspontjához, de a bejelentés meglepetésként érte. Nem Irán pozíciója a fő oka annak, hogy elmaradt a megállapodás a dohai találkozón, mondta.

Az orosz energiaügyi miniszter szerint Oroszország kész a jövőben is részt venni egy hasonló, a befagyasztást célzó találkozón, ha az OPEC-országoknak a szervezet júniusi bécsi csúcstalálkozójáig sikerül majd megállapodniuk. Ugyanakkor csökkent szerinte a sikerrel kapcsolatos derűlátás. Azt mondta: "nem korrektek" a találkozón részt nem vevő harmadik országokkal (Iránnal) szembeni követelések.

Rovatok