Index Vakbarát Hírportál

A szombati zombiapokalipszisnek nyoma sincs

2016. április 17., vasárnap 16:48

Megkérdeztük kollégáinkat, mit tapasztaltak, mióta újra kinyithatnak a boltok vasárnap.

Hétköznapi forgalom a budakalászi Auchanban

A budakalászi Auchant még nem rohanták le a vásárlók, a parkoló félig volt csak tele, az áruházban pedig elég szellősen tologatták a bevásárlókocsikat. Az egyik biztonsági őr bácsi szerint hétköznapi forgalom van, sorok szinte csak véletlenül vannak a pénztárnál. Az Auchan épületében lévő butikok és kisebb boltok közül csak pár volt nyitva, de az étkezde működik és az Auchan busz is jár, bár csak 5-6 ember szállt le arról, amelyiket én láttam.

A viszonylag kevés vásárló között viszont feltűnően sok volt a kisgyerekes család, a gyerekek a folyosókon rohangáltak és minden harmadik-negyedik bevásárlókocsiban ült egy baba. Akiket megkérdeztem a családos vásárlók közül, azt mondták, hogy nem protestből jöttek ma vásárolni, de így kényelmesebben lehetett most megoldani a nagy bevásárlást, mint szombaton vagy hétköznap. Volt, aki azért jött, mert holnap megy a gyerek osztálykirándulásra, és ezért ma jobban meg lehet venni a zsömlét az útra, de persze megoldották volna máshogy, ha nem nyit ki az Auchan. Meg különben is ne dolgozzanak hiába a szegény alkalmazottak.

Az egyik apuka, akivel beszéltem, amúgy azt mondta, hogy ő sajnálja a dolgozókat, hogy vasárnap is be kell jönni, de bezárni a boltokat nagyobb szemétség volt. Többen a vasárnapi családi programmal kötötték össze a vásárlást, volt, aki a fia focimeccse után ugrott be a családdal enni meg kicsit vásárolni, voltak, akik a gyerekekkel kibiciklizett az Auchanba.

A dolgozók, akikkel beszéltem, nem bánták, hogy be kellett jönni, igaz, ezért most többet kapnak mint a vasárnapi pótlék, és aki ma dolgozott, az mind önként jelentkezett, nem beosztották a mai napra. Arra meg, hogy mostantól majd kell vasárnap is dolgozniuk, csak vonogatták a vállukat, hogy ez van. A biztonsági őr bácsi erről csak annyit mondott hogy "dolgozni mindig kell".

Rohamra készült a dunakeszi Shopping City

11 körül a parkoló szép szellős, egész sok hely van, mondjuk csak az Auchan van nyitva, az egész Decathlon-Bauhaus-Jysk-Möbelix oldal zárva. Az Auchan láthatóan nagy rohamra készült, az összes pénztár be van üzemelve, ehhez képest nincs nagy tömeg, 1-2 emberes minisorok állnak a kasszáknál. Benn sincs tolongás meg közelharc, azt azért nem mondanám, hogy lézengenek csak az emberek, pont olyan a népsűrűség, hogy senki nem zavarja a másikat.

Szokatlanul nyugodt, és olyan furán normális az egész az eddigi szombati zombiapokalipszisek után. A pénztáros csaj mosolyog, további szép napot kíván, nem úgy néz ki, mint akinek épp kerékbe tört volna az élete a vasárnapi nyitvatartás miatt.

Budaörsön is nyugalom volt

A budaörsi Tescóban egy körül legfeljebb félház volt, itt is sok család vásárolt. Láthatóan senki nem hagyta vasárnapra a nagybevásárlást, az emberek bevásárló kocsijai legfeljebb félig voltak pakolva általában. A Tesco épületén belül a legtöbb kisbolt zárva volt, az éttermek viszont kinyitottak, de ott se tolongtak az emberek. A parkolóban is bőven lehetett találni helyet, és a környékbeli áruházak nagy része még zárva volt. A Sportsdirectben is inkább csak lézengtek a vásárlók, mindkét helyen 1-2 ember állt előttünk a sorban. A Tesco kasszái közül nem volt az összes nyitva, nagyjából a felükben volt pénztáros. Máskor még az önkiszolgáló kasszáknál is sor van, most senki nem fizetett ott. A pénztáros, akinél fizettünk, azt mesélte, hogy csak az utolsó pillanatban, szombat este derült ki, hogy vasárnap jönniük kell, úgyhogy nem volt sok ideje felkészülni. Ennek ellenére nem tűnt bosszúsnak, kedves volt velünk.

Rovatok