Index Vakbarát Hírportál

Újabb áldozatokat szedhet a dízelbotrány

2016. április 22., péntek 16:29

Német gyártók összesen 600 ezer dízelautót terveznek visszahívni a károsanyag-kibocsátási adatok meghamisítása miatt kitört botrány nyomán. A Reuters értesülései szerint a Volkswagen és az Audi mellett a Mercedes, az Opel és a Porsche is érintett.

A visszahívandó autókon a károsanyag-kibocsátást szabályozó szoftvert kell majd kijavítani. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselő szerint ezzel azt akarják biztosítani, hogy a gyártók ne tudjanak trükközni az autó károsanyag-kibocsátási értékeivel, és általában véve jobban visszafogják a dízelek környezetszennyezését.

A dízelbotrány még tavaly pattant ki, amikor kiderült, hogy a Volkswagen "clean diesel" nevű motorjai egy szoftvertrükk miatt csak akkor bocsátanak ki annyi káros anyagot magukból, amennyit törvényileg szabadna, amikor éppen a hatóság ellenőrzi azokat, de normális üzemmódban a megengedett szintnél sokkal szennyezőbbek.

A német autógyártó ellen az Egyesült Államokban eljárás is indult. A VW pont csütörtökön egyezett bele, hogy fizet az 580 ezer érintett amerikai autó tulajdonosának, illetve egyes esetekben visszavásárolja a járműveket.

A botrány kirobbanása óta kiderült, hogy több más német gyártó is trükközött, sőt legutóbb a héten a japán Mitsubishi bukott le a fogyasztási adatok meghamisításával.

Rovatok