Index Vakbarát Hírportál

Szeretnek túlórázni a magyarok

2016. április 27., szerda 11:28

A magyar munkavállalók szívesen túlóráznak, amennyiben ezért pluszpénzt kapnak. Kivéve a menedzserek, akiket már az anyagi ösztönzők sem lennének képesek több munkára bírni - derült ki a Randstad friss felmérésből.

A kutatás szerint a magyar férfiak 61 százaléka dolgozik heti 40 óránál többet, míg a nőknek közel fele túlórázik. Főként a gyártásban foglalkoztatottak, illetve a vezetők hajszolják magukat, ők átlagosan heti 45 órát töltenek munkával.

Annak ellenére, hogy a ledolgozott órák száma jellemzően jóval túlszárnyalja a munkaszerződésben foglaltakat, a kutatásban részt vevők fele extra pénzért hajlandó lenne még több túlórát vállalni. Miután a magyar munkavállalók számára a fizetés a legfontosabb döntési szempont, ez végső soron nem meglepő - közölte a cég.

Az is kiderült, hogy a munkavállalók csupán 5 százaléka lenne hajlandó lemondani fizetése egy részéről azért cserébe, hogy több szabadideje legyen. Viszont 40 százalék szívesen dolgozna rugalmas munkarendben, 72 százalék pedig alkalmanként távmunkában.

Ugyanakkor a menedzserek többsége elégedett jelenlegi munkarendjével, és még extra pénzért vagy más juttatásért sem töltene több időt az irodában. A gyártásban foglalkoztatottakat ezzel szemben plusz jövedelemmel, míg az irodai dolgozókat az anyagi juttatások mellett karrierépítési és fejlődési lehetőséggel ösztönözhetik túlórára a vállalatok.

Rovatok