Index Vakbarát Hírportál

Felügyelőbizottság: Minden rendben volt az MNB festményvásárlásaival

2016. április 29., péntek 16:30

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága  szerint jogszerűek voltak az Értéktár program keretén belül végrehajtott vásárlások – ez derült ki a testület üléséről az MNB honlapján pénteken közzétett közleményből. Ez az a felügyelőbizottság, amit Papcsák Ferenc volt zuglói fideszes polgármester vezet, akinek nemrég emelték havi 3,5 millió forintra a felügyelőbizottság vezetéséért járó fizetését. A vizsgálati jelentés szerint az Értéktár program keretén belül végrehajtott vásárlások jogszerűek voltak, megfeleltek a programban lefektetett alapelveknek.

A felügyelőbizottság a program végrehajtása során nem talált szabálytalanságot. 

Azzal sem volt például semmi baja a felügyelőbizottságnak, hogy az MNB 4,5 milliárd forintért megvásárolta a Mária gyermekével és Szent Pállal című Tiziano képet, amit 2005-ben 140 millióért vett meg, 2009-ben pedig még 1,4 milliárd forintra értékelt a tulajdonosa. Azzal sem volt problémája a felügyelőbizottságnak, hogy az MNB teljes titokban és ismeretlen áron szerezték meg az MKB bank festménygyűjteményének legértékesebb darabjait. 

A program gazdálkodásával kapcsolatban csak annyit javasolt az fb, hogy az igazgatóság a meghirdetett idő- és költségkereten belül bontsa le a tervezést kisebb időszakokra is, és ezekről évente készüljön "visszamérés". A testület azt is ajánlja, hogy a jelenleg budapesti közgyűjteményekben látható műtárgyakat néha vigyék el vidéki vándorkiállításokra is.

    

Rovatok