Index Vakbarát Hírportál

Most lett tényleg elképesztően súlyos a venezuelai válság

2016. április 30., szombat 07:38 | aznap frissítve

A mély politikai és gazdasági válságba süllyedt Venezuela legnagyobb sörgyártója helyi idő szerint pénteken bejelentette, hogy a külföldről importált alapanyagok hiánya miatt leállította a termelést egyetlen működő sörgyárában is, írja az MTI.

Az ország legnagyobb vállalatához, az Empresas Polarhoz tartozó Cervecería Polar négy üzemet működtet – ezeket a héten egymás után állította le –, és a venezuelai sörkészletek több mint hetven százalékát főzi.

A vállalat Nicolas Maduro venezuelai elnök kormányát hibáztatja a kialakult helyzetért, mivel az nem bocsátotta rendelkezésére a nyersanyagok importjához szükséges dollármennyiséget, írja az MTI. A latin-amerikai országban Caracas ellenőrzi, ki juthat valutához. Az utóbbi időben azonban az olajárak drasztikus esése és az ezzel járó bevételhiány miatt megcsappant a rendelkezésre álló dollár mennyisége: a külföldi valutatartalék a 2009-es mértékhez képest harmadára esett vissza.

Maduro, aki a Polar vezetését folyamatosan azzal vádolja, hogy "gazdasági hadjáratot" folytat a kormány ellen, a héten arra figyelmeztetett, hogy a leállított gyárakat államosíthatják. Caracas eddig több mint 1200 vállalatra tette rá hasonlóképpen a kezét.

Venezuelában három számjegyű az infláció mértéke, és közgazdászok kételkednek abban, hogy az ország képes lesz az idén lejáró, 14 milliárd dollár értékű államkötvényei visszafizetésére.

Az ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik.

Az államfő leváltására a venezuelai ellenzék két nappal ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdett, és helyi idő szerint péntekre már 1,5 millió aláírás gyűlt össze az elnök menesztését célzó népszavazás indítványozására.

Henrique Capriles, az ellenzék vezetője pénteken azt mondta, ez több mint kielégítő mértékben teljesíti az indítvány feltételeit. A venezuelai szabályozás szerint a választásra jogosult lakosság egy százaléka, vagyis 195 721 személy aláírása szükséges egy népszavazás kezdeményezéséhez. A referendum kiírásához második lépésben a választásra jogosultak húsz százaléka, vagyis közel négymillió ember aláírása szükséges.

Rovatok