Index Vakbarát Hírportál

Külföldiek viszik a hazai ingatlanokat

2016. május 11., szerda 14:32

Irtózatosan viszik a magyar ingatlanokat a külföldi befektetők: idén január és április között 208 millió eurót, azaz 65 milliárd forintot költöttek el a hazai piacon. Ez azt jelenti, hogy majdnem kétszer annyit fektettek be, mint a tavalyi év hasonló időszakában - derült ki a CBRE ingatlan-tanácsadó elemzéséből. 

Ennek ellenére a külföldiek még mindig kevesebbet költöttek itthon, mint a magyar vásárlók, a CBRE szerint utóbbiak zárták a legtöbb ügyletet jellemzően a 20-40 millió eurós értéksávban. A negyedév legnagyobb magyarországi tranzakciója a Váci Corner eladása volt a Zeus Capitalnak. A CBRE szakértői további jelentős, a Váci Cornerhez hasonló nagyságú ügyletet várnak az év további részében.

A kelet-közép-európai régió egészét tekintve viszont visszaesést regisztráltak, Csehországban például jelentősen csökkent a külföldi ingatlanbefektetési tranzakciók értéke. Az adatokból pedig az is kiderül, hogy bár a magyar ingatlanokért nagy a kereslet, Szlovákia például lepipál minket.

 

A 2015-ös évhez viszonyítva, amikor is az üzletek 30 százalékát amerikai befektetők kötötték, az idei első félévben a németek voltak a legaktívabbak, akiket a helyi vásárlók követtek. Idén a dél-afrikai befektetők újra megjelentek a régióban és rekordméretű tranzakciókat zártak le Szerbiában és Montenegróban, de várhatóan a régió többi országában is aktívak lesznek az év folyamán.

Az első osztályú ingatlanok hozamai régió-szerte stabilak maradtak 2015 utolsó negyedéhez képest, két jelentős kivétellel: Csehországban és Lengyelországban 25-25 bázisponttal csökkentek a hozamok – az irodapiac 5,5 százalékos hozamszintje rekordnak számít a jelenlegi gazdasági ciklusban. A hozamcsökkenést a befektetők a legjobb ingatlanok iránti kereslete is erősíti, miután hiány van megszerezhető ingatlanokból - olvasható a CBRE elemzésében.

Rovatok