Index Vakbarát Hírportál

Rendesen vedeljük a sört

2016. május 11., szerda 12:37

Kicsivel több mint hatmillió hektoliter, azaz 1,2 milliárd korsó sört sikerült elfogyasztanunk tavaly. Ez négy százalékkal több, mint az előző évben, aminek nemcsak a sörgyárak, hanem a költségvetés is örülhet, a jó ivási teljesítménynek köszönhetően ugyanis 71 milliárddal több adó folyt be.

Az adatok emellett a magyar sörfogyasztók ízlésjavulásáról is árulkodnak: majdnem felére esett az alkoholmentes sör néven árult készítmények fogyasztása, miközben a prémiumkategóriában 10, az úgynevezett szuper prémium kategóriában 12 százalékkal nőttek az eladások. 

Ugyanakkor az olcsó sörök forgalma is jelentősen emelkedett, egész pontosan 8 százalékkal. Tehát végül is 

a sörfogyasztás is leképezi a társadalom kettészakadását: míg a felső és alsó kategóriákban dinamikus volt a bővülés, addig a középkategóriás italok fogyasztása 3 százalékkal csökkent.

 Az értékesítési adatokat a Magyar Sörgyártók Szövetsége közölte az MTI-vel. A szövetség által közzétett sörpiaci mutatók szerint tavaly összesen 6,5 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó, a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt., valamint a tavaly először adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft. Ebből 6,1 millió hektoliter volt a sörgyárak belföldi értékesítése. 

A növekvő forgalomból söripari cégek 12 százalékkal több általános forgalmi adót (áfa) és 4 százalékkal több jövedéki adót fizettek és a környezetvédelmi termékdíjból is csaknem 1 milliárd forinttal többet róttak le.

 Az elmúlt tíz évben a sör jövedéki adóterhelése 70 százalékkal nőtt Magyarországon, míg az ital inflációtól szűrt átlagára 2000 óta nem változott. A múlt év márciusában egy átlagos félliteres 4,5 százalékos palackos sör ára 205,5 forint volt, amiből 44 forintot az áfa, 36 forintot pedig a jövedéki adó tett ki. Ez 39 százalékos adótartalomnak felelt meg, ami még 2003-ban 34 százalék volt - közölte a szövetség.

 

A söripar mintegy 1700 dolgozót foglalkoztat, emellett közvetetten, beszállítóin és kereskedelmi, vendéglátó, valamint logisztikai partnerein keresztül további 25 ezer munkahelyet tart fenn.

Arról viszont nem szól a sörgyártók közleménye, hogy a magas sörfogyasztás milyen közvetlen és közvetett károkat okoz Magyarországon, az egészségügyi hatásoktól kezdve a köztéri rongálásokig.

Rovatok