Index Vakbarát Hírportál

Lassan fél éve halódik az ipari termelés Magyarországon

2016. május 12., csütörtök 10:38

Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatással kiigazított adatok 2,4 százalékos csökkenést mutatnak - írja csütörtöki becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. Ez sorozatban az ötödik hónap, amikor csökken a termelés az iparban, ilyen utoljára a világgazdasági válság idején történt. 

Éves összevetésben valamivel jobb a helyzet, januárban 0,2 százalékos csökkenést, februárban viszont 6,3 százalékos növekedés volt az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint. Ugyanakkor a teljes első negyedévben az ipari termelés mindössze 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Februárral összehasonlítva az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal csökkent márciusban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint, a havi adat ötödik hónapja mutat csökkenést. A feldolgozóipar belföldi értékesítésnek volumene 2,5, az exportszállításoké 4,8 százalékkal, ezen belül a járműipari export 8,6 százalékkal elmaradt a tavaly márciusitól, csak az elektronikai terület tudott bővülni: 4 százalékkal teljesített jobban a feldolgozóiparból 12 százalékot kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, ebből kiugróan, 33 százalékkal emelkedett az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása is.

Rovatok