Index Vakbarát Hírportál

Spiegel: Az Opel is manipulálhatta a dízelmotorjait

2016. május 12., csütörtök 15:56 | aznap frissítve

Német médiajelentések szerint az Opeltől is trükközhetett dízelmotorjaival a Volkswagenéhez hasonló módszerekkel, írja az MTI.

A német Automobilwoche szakmai hírportál a Spiegel magazin és az ARD tévécsatorna Monitor hírműsorának értesülését idéző cikke szerint az Opel a Volkswagenéhez hasonló eljárással manipulálta a motorok károsanyag-kibocsátási érdekeit.

A Spiegel és a Monitor saját kutatásaik eredményére alapozza állításait, miszerint az Opel dízelmotorjai "eddig nem ismert kikapcsolószerkezettel" vannak ellátva. A készülékek feladata a motorok károsanyag-tisztító berendezésének korlátozása, így a gyárilag megadott értéknél valójában több káros anyagot bocsátanak ki. Ha az értesülések megalapozottnak bizonyulnak, az nemcsak az Opel állítására cáfol rá, hanem a német szövetségi minisztérium Volkswagen-botrány után indított vizsgálatának az eredményére is, ami "egyetlen járműnél sem" állapította meg tiltott eszközök használatát.

A Spiegel Online jelentésében idézi Martin Führ, a darmstadti főiskola környezetvédelmi joggal foglalkozó szakérőjének a szakvéleményét, miszerint "a Volkswagenhez hasonlóan az Opel is megteremtette az uniós előírásoknak megfelelő kipufogógáz-tisztítás megakadályozásának technikai feltételeit. Mindkét esetben egyfajta nem megengedett kikapcsoló mechanizmusról van szó". Az Opel visszautasította a médiában elhangzott állításokat és hangsúlyozta, hogy semmiféle szoftvert nem alkalmaz a károsanyag-kibocsátási értékek módosítására.

Rovatok