Index Vakbarát Hírportál

Újra a szomszédban terjeszkedne a Mol

2016. május 17., kedd 14:14

Azt követően, hogy tavaly kivonult a piacról, ismét nyitna benzinkutakat Ausztriában a Mol. Ezt az osztrák WirtschaftsBlatt gazdasági lapnak nyilatkozta Horváth Ferenc, a Mol feldolgozási és kereskedelmi üzletágért felelős ügyvezető igazgatója.

Az MTI lapszemléje szerint Horváth azt mondta, ha lesz nagyságrendben és minőségben megfelelő eladó benzinkúthálózat, azt készek megvásárolni és üzemeltetni. "Semmilyen konkrétummal nem tudok szolgálni, de megerősíthetem, hogy a tervet nem adtuk fel" - fogalmazott.

A Mol piacvezető Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában az üzemanyag kiskereskedelemben. Csehországban, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában pedig a három legnagyobb üzemanyagtöltőállomás-üzemeltető között van - írja a WirtschaftsBlatt.

"Ausztriából nem azért vonultunk ki, mert már nem akartunk jelen lenni, hanem mert telített a piac. Hálózatunk nem működött jól és túl kicsi is volt" - idézi a lap Horváth Ferencet. Az üzleti piacon üzletágban azonban a Mol jelenleg is évente 900 millió eurót forgalmaz olajtermékekből Ausztriában.

Horváth arról is beszélt, hogy két nagy horvátországi finomítójából egyet be akar zárni a Mol.

Elmondta továbbá, hogy a Mol finomító üzletágában az utóbbi időben nőtt a nem orosz eredetű nyersolaj feldolgozásának az aránya. A finomítók szükségletének jelenleg mintegy 15 százalékát az adriai szállítási útvonalon fedezik, a horvátországi finomítók szükségletének pedig több mint a felét. Az arány nem ellátási biztonsági, hanem gazdasági és pénzügyi okokból a jövőben is emelkedni fog - idézi a WirtschaftsBlatt Horváth Ferencet. 

Rovatok