Index Vakbarát Hírportál

A H&M-beszállító kirúg, ha teherbe esel

2016. május 25., szerda 10:35

Egy új jelentés ismét elég durva dolgokat tárt fel a H&M ruházati láncot kiszolgáló indiai és kambodzsai gyárakban uralkodó munkakörülményekről. Az elmondások szerint azokat a nőket, akik teherbe esnek, azonnal kirúgják, de a szexuális zaklatás is teljesen szokványos, a szakszervezeti szervezkedést pedig rendőri erőszakkal verik szét - írta az Asia Floor Wage Alliance nevű jogvédő kezdeményezés.

A civilek 251 olyan embert interjúvoltak meg kutatásukhoz, akik a H&M-et kiszolgáló ázsiai gyárakban dolgoznak. És elég kemény dolgokat mondtak el arról, hogy milyen körülmények között készülnek az olcsó göncök.

A jelentés szerint 12 kambodzsai ruhagyárból legalább 11-ben volt példa arra, hogy kirúgtak terhes nőket. Az 50 meginterjúvolt indiai munkás mindegyike arról beszélt, hogy a teherbe esett nők kirúgása bevett szokás az üzemekben. Aktivisták szerint ez már ahhoz vezet, hogy egyre több nő illegális és nagyon veszélyes házi abortuszhoz folyamodik, mert fél állása elvesztésétől.

A kambodzsai gyárak közül kilencnek a dolgozói számoltak be mindennapi szexuális zaklatásról. És a jelentés arról is ír, hogy a szakszervezet-alapítást a gyárak tulajai a rendőrség segítségével, erőszakkal akadályozták meg. 

A gyártulajok egyébként konkrétan havi 40 ezer forintnak megfelelő pénzért dolgoztatják az embereket, és nem napi nyolc, hanem jóval több órában.

A H&M a jelentéssel kapcsolatban azt közölte, hogy a harmadikvilágbeli ruhaipari dolgozók munkakörülményeinek javítása "hosszú távú folyamat", amely "lépésről-lépésre" halad. Az pedig, hogy Indiában és Kambodzsában dolgoztatnak, jót tesz a helyi gazdaságnak.

Ez utóbbi egyébként tény: bár nyugati aktivisták gyakran gyalázzák a nagy ruhamárkákat a dolgozók kizsigerelése miatt, sajnos ezekben az országokban az oktatási rendszer gyenge színvonala és a gazdaságszerkezet fejletlensége miatt eleve nem nagyon van más munka, mint az éhbérért robotolás. Az ázsiai feltörekvő gazdaságok közül a legtöbb pont annak köszönhetően emelkedik fel, hogy olcsón, rossz körülmények között dolgozik éjt-nappallá téve lakossága a jobb jövő reményében.

A ruhamárkák meg persze gondoskodhatnának róla, hogy ne megalázó, középkori körülmények között dolgoztassák a munkásokat, viszont ez esetben kétszer annyiba kerülne a pozőrködés az innen öltözködő tiniknek.

Utóbbiak egyébként eléggé meg tudnak szeppenni, amikor találkoznak azzal, hogy milyen körülmények között készülnek ruháik. Legalábbis ez derült ki abból az elképesztően demagóg, de pont ezért rendkívül hatásos norvég valóságshowból, amelyben Kambodzsába vittek robotolni néhány jóllakott skandináv tizenévest. Akik eléggé kiakadtak, amikor az ottani bérből kellett volna bevásárolniuk, vagy amikor le kellett húzniuk egy hosszabb műszakot, hogy utána egy vályogviskóban, a földön aludjanak.

(Borítókép: Ruhagyár Haoni külkerületében. AFP / Hoang Dinh Nam)

Rovatok