Index Vakbarát Hírportál

Nem enged a sztrájkolóknak a kormány, folytatódnak a demonstrációk Franciaországban

2016. május 30., hétfő 07:31

Manuel Valls francia kormányfő közölte: nem szándékozik csatlakozni a francia politikusok „azon hosszú sorához”, akik a tüntetések miatt visszakoztak a munkaerő-piaci reformoktól. Amire az egyik, a munkatörvénykönyv módosítása miatt demonstráló szakszervezet azt ígérte, további akciók jöhetnek az országban nem sokkal a futball-Eb előtt – írta a Reuters.

Ha a rövid távú érdekeink, a 2017-es elnökválasztás miatt engedünk a szakszervezeteknek, minden elveszítünk – mondta a szocialista Valls, akinek – François Hollande elnökhöz hasonlóan – történelmi mélységekbe taszította népszerűségét a munkaügyi reform.

Francia szakszervezetisek hetek óta tüntetnek, amiért a kormány csökkentette beleszólásukat a cégek és a munkavállalók közti alkufolyamatba, illetve könnyebbé tette a vállalkozások számára alkalmazottaik elbocsátását.

Erre a kabinet és közgazdászok szerint azért van szükség, mert az eddigi, a munkavállalókat nagyon erősen védő törvények túl merev munkaerő-piaci viszonyokat teremtettek, ami tartósan magas munkanélküliséget okoz Franciaországban. A szakszervezetek viszont azt hangoztatják: elfogadhatatlan a munkavállalók jogainak csökkentése.

Tiltakozásul a múlt héten például több napra elbarikádozták az ország összes olajfinomítóját, ami krónikus benzinhiányhoz vezetett.

Az utóbbi hetek akcióinak egyik főszereplője, a CGT szakszervezet azt közölte, hogy újabb sztrájkok, demonstrációk jöhetnek, és nem adják fel. Bár telefonon tárgyaltak a kormányfővel, nem kerültek közelebb egymáshoz az álláspontjaik.

Egy másik szakszervezet, az FO azt ígérte a napokban, hogy a június 10-én kezdődő futball-Eb-t is kész lenne megakadályozni az ügy érdekében.

Arról, hogy a sztrájkok mennyiben érintik az Európa-bajnokságot, itt írtunk.

Rovatok