Index Vakbarát Hírportál

Adóemelést is rejtenek az adócsomag új módosítói

2016. június 2., csütörtök 15:45

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön ülésezett és az új cafeteria-szabályozás mellett megtárgyalta a jövő évi adócsomagot, amelyhez több módosítást csatolt, írja az MTI. Elfogadták azt is, hogy az új jövedékiadó-emelés az olaj 50 dolláros szintje alatt lép életbe. A módosítók értelmében az önkormányzatok magasabb idegenforgalmi adót vethetnek ki jövőre. 

A törvényhozás a jövő héten várhatóan amellett határoz, hogy ha a kőolaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár fölé kerül, akkor az adó mértéke a benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha viszont legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint. A gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint lesz az adó, alacsonyabbnál viszont 120,35 forint. Jelenleg az olaj árfolyama 50 dollár alatt van, tehát ha ma lépne életbe a szabályozás, akkor emelkedne a jövedéki adó az üzemanyagokra.

Változhat az idegenforgalmi adó mértéke is: egy a kormánypártok által beterjesztett módosító javaslat lehetőséget adhat az önkormányzatoknak arra, hogy akár 400 forintos idegenforgalmi adót is kivethessenek az eddigi 300 helyett, vagy a szállásdíj 4,6 százalékát. Ezt azzal indokolták, hogy a jövő évi költségvetés csökkenti az önkormányzatok idegenforgalmának költségvetési támogatását.

A testület elfogadta azt a változtatást is, amely szerint az egészségügyi miniszter rendeletben határozhatja meg azon egészségügyi szolgáltatások körét, amelyet a munkaadó adómentesen biztosíthat a dolgozójának. Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára ugyanakkor minisztériuma ellenzését fogalmazta meg azzal kapcsolatban, hogy egy ágazati miniszter döntsön adómentességről.

A módosítások értelmében változna az állami projektértékelők adózása is, a jövőben olyan különleges jogviszonyt élvezhetnek, mint az országgyűlési képviselők. Így a munka törvénykönyvét rájuk nem kellene alkalmazni, és a személyi jövedelemadózás tekintetében sem minősülne önálló tevékenységnek a munkájuk.

Rovatok