Index Vakbarát Hírportál

Hosszú távon nem olcsóbb az orosz metró, mintha újat vettünk volna

2016. június 7., kedd 10:43

A BKV elismerte, hogy a 3-as metró kocsijainak felújításával megbízott orosz cég gyakorlatilag újjáépítette a vonatokat. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a kocsik jobbak lennének, mint amiért fizettünk. Sőt, egy kis számolás után kiderül: 20-30 éves távlatban nagyjából ugyanennyibe került volna, ha egy sokkal korszerűbb és valóban új metrót vásárol a cég a 3-as metró vonalára - írta a Népszabadság.

Az orosz újjáépítés tényét Bolla Tibor BKV-vezérigazgató ismerte el a lap cikkére reagálva. Erről a témáról itt írtunk részletesen.

Balla azt is hangsúlyozta: nem baj, ha a leszállított járművek jobbak, mint amire a BKV szerződött az orosz Metrovagonmas céggel. A Népszabadság számításai szerint viszont a jelenlegi konstrukcióban kapott vonatok nem igazán jobbak, mint amit rendelt a BKV, ráadásul hosszabb távon nem olcsóbbak, mintha például olyan Alstom-szerelvényeket vett volna a cég, mint amilyenek a 4-es metró vonalán közlekednek.

A Népszabadság azt írja: a felújítandó metrók gyakorlatilag ócskavasak, fémhulladékként nagyjából darabjuk 5-800 ezer forintot ér. Így a BKV is számíthatott rá, hogy nincs értelme felújítani őket, egyszerűbb beolvasztani és helyette részlegesen átalakítani az évek óta sorozatgyártásban lévő újat.

Viszont attól még, hogy újak, nem lettek korszerűbbek a kocsik. Nincs bennük klíma, állandó padlószintmagasságot biztosító acélrugózás, és marad az elavult vonatvezérlés is. Ráadásul pont annyival olcsóbbak a 4-es vonalon közlekedő Alstomoknál, mint amennyibe az utóbbiakon használt, a vezető nélküli közlekedést lehetővé tevő vonatvezérlési technológia beépítése került volna.

Az Alstom-szerelvényeknek a cég szerint éves szinten 15 százalékkal alacsonyabb az üzemeltetési költségük, tehát a felújított kocsik élettartamára (ami a terv szerint 30 év) leosztva megtérülne a magasabb beszerzési ár.

Már csak azért is, mert a lap értesülései szerint az újjáépített orosz kocsikra kötött garancia erősen viszonylagos. A teljes körű jótállás időtartama ugyanis mindössze 3 év, és ha tönkre megy egy kocsi, akkor csak 20 százalékos kártérítést kap a BKV. A pótalkatrészekre sem vállaltak fix árat, ezekből az első készletet 1,8 milliárdért szerezte be a BKV - írta a Népszabadság.

Rovatok