Index Vakbarát Hírportál

Ha Ön maffiatag, akkor tilos felrobbantania dolgokat

2016. június 8., szerda 13:01

Változik a robbanóanyag-szabályozásunk, mielőtt össze-vissza robbantgatna, mindenképp olvassa el a 79. Magyar Közlönyben megjelent legfrissebb kapcsolódó rendeletet. 

Ez a polgári robbanóanyagokra vonatkozik, a NAV vagy fegyveres erők másképp robbantgathatnak. Ugyanúgy petárda és más pirotechnikai eszköz sem tartozik ide, csak a robbanóanyag. Robbanóanyag pedig az, amit az ENSZ annak tart.

Alaposak

Az ENSZ egyébként elég pontosan leírja, hogy mi számít robbanóanyagnak. Az első eldöntendő kérdés például az, hogy van-e anyagunkban olyan anyag, ami felrobbanhat? Erre többféle tesztet kell elvégezni, a TNT-ben például ezek szerint van (29. oldaltól).

Nagy vonalakban egyébként arról szól a rendelet, hogy kell robbanóanyag birtoklásához is engedély, illetve be is kell jelenteni a rendőrségen, ha ilyesmi van nálunk vagy szállítani akarnánk. Illetve folyamatosan készen kell tartani a minden dokumentációt, hogy honnan van a holmink, és mi történt eddig vele. A piacfelügyeleti szerv robbantásoknál a bányafelügyelet egyébként.

A legérdekesebb talán az, hogy kik nem robbantgathatnak semmiképp. Jó, ha tudja, hogy ha Ön már elkövetett emberiség elleni bűnöket,  tag valamelyik szervezett bűnözői klubban, netán terrorista, vagy eltérített már repülőgépet, visszaélt már radioaktív anyaggal vagy egészen egyszerűen strici, akkor kizárólag illegálisan robbanthat fel bármit Magyarországon.

Rovatok