Index Vakbarát Hírportál

IEA: Még öt évig olcsó marad a gáz

2016. június 8., szerda 23:43

A túlkínálat és a lassabb ütemben növekvő kereslet miatt a következő öt évben nyomottak lesznek az árak a gázpiacon, áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerdán közzétett jelentésében. Középtávú előrejelzésében az IEA megállapítja, hogy a megújuló energiafajták és az olcsó szén erős versenyt támaszt a földgáznak, és a kereslet dinamikája is csökken, 2021-ig a fogyasztás növekedési üteme évi 2,5 százalékról 1,5 százalékra lassul, írta az MTI.

Az amerikai és az ausztrál cseppfolyósított földgáz (LNG) el fogja árasztani a piacot, ami főleg Oroszországot és Katart hozza nehéz helyzetbe. Az LNG-exportkapacitás várhatóan 45 százalékkal nő. Japán és Dél-Korea importja csökken, a kínai kereslet növekedési üteme viszont a jelenlegi 4 százalékról 9 százalékra gyorsul fel 2021-ig, mert ahogy a szénerőműveket gázüzeműre állítják át, a felhasználás eléri az évi 320 milliárd köbmétert.

Az IEA arra számít, hogy az amerikai LNG versenyképesebb lesz az orosz földgáznál, ami megváltoztatja a Gazprom működési környezetét és árképzési mechanizmusának felülvizsgálatára készteti az orosz konszernt. A piaci túlkínálat miatt az IEA megkérdőjelezi az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat vezeték kapacitás-bővítésének gazdaságosságát és a vezeték szerepét az európai energiabiztonság erősítésében.

A gázárak már egy ideje csökkennek, a magyar fogyasztók azonban mindebből mit sem éreznek, az állami rezsicég ugyanis rögzített, hatósági áron adja a gázt. A magyarázat szerint az árkülönbségből fakadó haszon szépen gyűlik az államnál, ebből a pénzből simítanák majd ki annak a hatását, ha esetleg a világpiacon újra növekedni kezdenének az árak.

Rovatok