Index Vakbarát Hírportál

Kazántipp 2016

2016. június 14., kedd 12:53

Hatékonyabb kazánokat lehet majd csak eladni az EU-ban nemsokára, ezért sokaknak célszerű átállni mielőbb. Azonban egyes kazánfajtákból már most kezd hiány kialakulni, miközben a gépek ára is emelkedik.

Július elseje után már csak kondenzációs kazánok kerülhetnek forgalomba az Európai Unióban. A témáról például itt írtunk bővebben (azóta 2015. szeptember 26. helyett idén július lett nálunk a lakosság számára a határidő).

Röviden: csak olyan készülékek kerülhetnek forgalomba az unió területén, amelyek legalább 86 százalékos hatásfokkal működnek (a hatásfokot nem pontosan úgy határozzák meg, mint eddig). 

Mi az a kondenzációs kazán?

Mitől kondenzációs a kondenzációs, turbós a turbós és kéményes a kéményes kazán? Amikor egy gázkazánban elég a földgáz, szén-dioxid meg víz keletkezik, amit valahova el kell vezetni. A kéményes készülékeknél ez a kéményen keresztül távozik, itt a természetes huzat húzza ki a füstgázt. A helyiség levegőjével együtt.

Ez utóbbi nem annyira jó dolog, ezért találták ki az úgy nevezett turbós készülékeket (amelyeket valójában helyiséglevegőtől független működésű készülékeknek kellene hívni hivatalosan, de hát senki nem hívja őket így). Ezekben egy kis ventilátor szívja be a levegőt az egyik csövön, és fújja ki a füstgázt egy másikon (esetleg egy dupla falú cső egyik és másik rétegén keresztül). Zárt rendszerben kering tehát a levegő, ami már jobb, de még itt is 150-160 fokos füstgáz távozik, ami elég nagy energiaveszteség.

A kondenzációs kazánok is turbós készülékek, de a füstgáz hőjét is hasznosítják: a fűtési rendszerből visszavezetik a lehűlt vizet, és a távozó gázt lehűtik. A benne levő vízgőz kicsapódik (csúnyábban lekondenzálódik, innen az elnevezés), és az így felszabaduló energiát is fel lehet használni fűtésre. ( Még részletesebb leírást itt olvashat.)

 Szóval már egy hónap sincs hátra a hatáidőig, emiatt egyes kazántípusokból szinte már ki is fogyott az ország, lehetetlen őket beszerezni a Szerelvénybolt Kft. szerint.

Jó hír viszont a több lakásos társasházban élőknek, hogy ha elromlik a kéményes készülékük, akkor július 1-jét követően sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük azt.  Az enyhítés a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokra vonatkozik, kizárólag azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak. 

„A szabályozás enyhítésének oka, hogy társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék” – magyarázta Patonai Roland, az épületgépészeti cég tulajdonosa. A kivétel szigorú feltételekhez kötött: az új készülékeknek 75 százalékos minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéknek is meg kell felelniük.„Azoknak sincs sok mozgástere, akik élhetnek az enyhítéssel, ugyanis a kombi és fűtő kazánok közül minden gyártó egyetlen típust láthatott el ErP jelzéssel, míg a többi típust ki kellett vezetniük a piacról” – tette hozzá az épületgépészeti üzlethálózat tulajdonosa. Egyébként nemcsak a forgalmazóknál most meglévő raktárkészletből válogathatnak az érintettek, a gyártók engedélyt kaptak a kijelölt készülékek meghosszabbított gyártására is 2018-ig.

Patonaiék tapasztalatai szerint aki kondenzációs készülékre akart váltani, az előrelátóbb volt, és még tavaly év végén elintézte a kazáncserét. A hagyományos készüléket választók közül azonban sokan még csak most kaptak észbe, miközben a raktárak ürülésével a hagyományos kazánok ára is egyre inkább felmegy: tavaly év végéhez képest már most tízszázalékos drágulás figyelhető meg. Ez valószínűleg inkább a növekvő kereslet hatása, mint az árfolyamé, a forint ugyanis december óta nem romlott sokat mondjuk az euróhoz képest.

Hiány van gépből, szakemberből is

A turbós kazánnal rendelkezőknek nincs választásuk, rájuk ugyanis nem vonatkozik a szabályozás enyhítése. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer Ft-os beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazáncserét illetően. „A turbós készülékkel rendelkezők többsége a fűtésszezont követően kapott észbe, aminek eredményeként mára szinte hiánycikk lett a 24 kW-os turbós kazán” – mondta még el Patonai.

„A másik probléma a szakemberek hiánya: az enyhe idővel beköszönő kazáncseredömping miatt a kivitelezők nagy része már csak júliusi kezdéssel vállal új munkákat.”

Rovatok